събота, 6 септември 2008 г.

Ограничете мазното, в жегите по-лесно се качва холестеролът

Ако през цялата година спазвате диета с по-малко мазнини, в горещо време е още по-важно да ги намалите до минимум. Те натоварват храносмилателната и сърдечно-съдовата система.

В студено време се повишава изгарянето на калории заради поддържането на горивните процеси. При топло време обаче, поради намалената нужда от калории на организма, мазнините не се изгарят пълноценно и се отлагат в по-голямо количество в мастните депа, както и по съдовите стени като плаки.

В жегите повишеният холестерол може да провокира сърдечни инциденти - исхемична болест, артериална хипертония, а също и инфаркти и инсулти.

Ето защо в жегите е жизнено важно да се ориентираме към растително-млечна храна и нетлъста риба.

12 най-често срещани въпроси за холестерола

1. Какво представлява холестеролът? Една от съставките на мазнините, която се образува в черния дроб и постъпва в организма с някои продукти. Той е необходим, защото влиза в състава на мембраните на клетките, използва се за синтез на много хормони, витамин Д, на жлъчните киселини, необходими при храносмилането. Но за тях е нужно малко количество холестерол.

2. Защо високото ниво на холестерол е опасно?
Само по себе си повишеното ниво на холестерол не предизвиква никакви симптоми, затова много хора не подозират, че го има при тях. Излишъкът от холестерол може да се отложи на стените на артериите и да доведе до стеснение на съдовете – така се развива атеросклерозата. По-големите отлагания и тези, които са усложнени с тромби, могат напълно да затворят артериите, което препятства протичането на кръвта по съдовете. Нарушава се доставката на кислород и хранителни вещества в тъканта, което довежда до нейната гибел. Ако това става в сърцето, се развива инфаркт на миокарда, ако е в мозъка – мозъчен инсулт.

3. Кога трябва да започнeм да проверяваме нивото на холестерол?
Всеки човек след 20-ата си година трябва да прави това на всеки 5 години. Прави се биохимичен анализ на кръвта. Най-често се определя общият холестерол.

4. Какво трябва да е нивото на холестерола? По-малко от 5.0 mmol/л при здравите хора и по-малко от 4.5 mmol/л при пациенти със сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет.
Ако вече имате заболявания на сърцето и съдовете или искате да предотвратите тяхната поява, ако страдате от захарен диабет, може да намалите вероятността от усложнения с атеросклероза (инфаркт, инсулт), като понижите нивото на холестерола.

5. Как да понижа нивото на холестерола?
- Спрете пушенето.
- Правете редовно упражнения. Препоръчителни са редовни физически натоварвания с умерена интензивност, най-малко 30 минути на ден, 3-4 пъти седмично. (Каквито и да са упражненията, ще са по-добри, отколкото никакви!) Ако живеете на по-висок етаж, полезно е да забравите асансьора и да се изкачвате по стълбите. Добре ще ви се отразят и работа в градината с умерено натоварване, разходките на чист въздух в парка, лекото бягане, карането на колело, плуването, танците.
- Спазвайте препоръките на вашия лекар за правилно хранене и приготвяне на ястията. Преди готвене изчиствайте цялата сланина от месото и кожата на птиците. Месния бульон охладете и оберете горния слой мазнина. Месото печете на решетка, за да изтича мазнината от него. Сервирайте го със зеленчуци. При заливката на мусаката заменете цялото яйце с белтъка и две чаени лъжички олио. Вместо с майонеза подправяйте зеленчуковите салати с лимонов сок и екзотични подправки.

6. Какво представлява артериалната хипертензия?
Това е заболяване, характеризиращо се с повишено артериално налягане. То не винаги влошава общото състояние на организма. Но даже при добър тонус артериалната хипертензия трябва да се лекува, защото е една от основните причини за развитие на инсулт, инфаркт на миокарда и други усложнения, които довеждат до преждевременна инвалидизация и смърт.

7. Кое повишава риска от развитие на сърдечно-съдови усложнения?
Високото артериално налягане, пушенето, наднорменото тегло, високото ниво на холестерин, заседналият живот и обездвижването, захарният диабет, хипертрофията на сърцето, бъбречните заболявания, прекомерната употреба на готварска сол.

8. Как се лекува артериалната хипертензия?
Най-важно е постоянството. Лечението „на курсове” е недопустимо. Не е достатъчно малко да се понижи, необходимо е да се поддържа „целевото” ниво на артериалното налягане – по-ниско от 130/80 мм рт.ст. Често е необходимо да се приемат своевременно няколко хипотензивни препарата. Само лекарят може да подбере и да ви предпише препарати за лечение на артериалната хипертензия!

9. Какво представлява метаболитният синдром?
Това е заболяване, при което артериалната хипертензия се съчетава с наднормено тегло и затлъстяване, с нарушение на обмяната на мазнините и въглехидратите.

10. Защо трябва да се лекува метаболитният синдром? Защото съчетанието на горепосочените нарушения значително повишава скоростта на развитие на атеросклеротичното поражение на съдовете. Това води до нарушаване на кръвоснабдяването, първо, на сърцето, мозъка, бъбреците, което повишава риска от развитие на тежки сърдечно-съдови усложнения, като инсулт или инфаркт.

11. Доколко е важно да се нормализира теглото?
Рискът от сърдечно-съдови заболявания започва да се повишава още при горната граница на нормата. Всеки излишни 4.5 кг повишават артериалното налягане с 4.4 мм рт.ст. При затлъстяване първа степен рискът от развитие на захарен диабет се увеличава 2-3 пъти, при втора степен – 5 пъти, при трета степен – 10 пъти. Съчетанието на захарен диабет и нелекувана артериална хипертензия е неблагоприятен рисков фактор за развитието на исхемична болест на сърцето, инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Приблизително половината от болните от захарен диабет имат и артериална хипертензия.

12. Как да определим дали теглото ни е нормално?
Като изчислите индекса на телесната маса (ИТМ). Това се прави, като теглото в кг се раздели на ръста в м, повдигнат на квадрат:

ИТМ = теглото (в кг) : (ръста в м)2. Пример: тежите 65 кг, високи сте 1.61 м. ИТМ = 65 : 1.61 х 1.61. 65 : 2.59 = 25. Вашият ИТМ е 25.

Нормалият ИТМ е от 18,5 до 25. ИТМ над 25 означава наднормено тегло или затлъстяване.


хелтх.бг

Няма коментари: