неделя, 7 септември 2008 г.

Прекаленото гледане на телевизия може да предизвика хипертония при децата

Гледането на прекалено много телевизия може да предизвика хипертония при деца с наднормено тегло, това сочи ново проучване.

"Резултатите илюстрират нуждата от родителски и лекарски контрол върху децата с наднормено тегло относно техните навици като гледането на телевизия например", отбелязва авторът на проучването д-р Джефри Швимер - доцент по педиатрия в University of California в Сан Диего.

Проучването включвало 546 участника на възраст между 4 и 17 години, които са били изследвани за затлъстяване в клиники в Калифорния и Охайо от 2003 до 2005 година. Била събрана информация за прекараното време на децата пред телевизора, кръвното им налягане и индексът на телесната им маса (ИТМ).

Учените открили, че степента на затлъстяване и гледането на телевизия са основни и независими предиктори за развитие на хипертония.

Децата, които гледат телевизия от 2 до 4 часа дневно, имат 2,5 по-висок риск от развитие на хипертония в сравнение с децата, гледащи телевизия по-малко от 2 часа на ден. Тези, които гледат повече от 4 часа телевизия на ден, имат 3,3 пъти по-голям риск в сравнение с децата, които стоят пред телевизора между 2 и 4 часа.

Лекарите препоръчват гледането на телевизия да бъде ограничено до 2 часа дневно. Те отбелязват, че предишни проучвания са доказали, че намаляването на телевизията може да доведе до загуба на тегло без да има промяна във физическата активност.


докторбг.ком

Няма коментари: