петък, 5 септември 2008 г.

Как да предотвратим образуването на тромб

За разреждане на кръвта се използват антикоагуланти. Приемането на аптечните препарати и лекарствени растения, които имат антикоагулативно действие, зависи от здравословното състояние на пациента и от съдържанието на протромбин в кръвта.
Най-разпространените природни средства, които спомагат за разреждане на кръвта, са следните:

- Отвара от корен на лечебна пищялка

Три супени лъжици от корена се заливат с 2 чаши вода. Съдът се поставя на бавен огън да ври около 10 минути. След като престои около два часа, се прецежда. Приема се по половин чаена чаша от 2 до 3 пъти на ден преди хранене.

- Отвара от корена на гол сладник
Една супена лъжица нарязани на ситно корени се заливат с 1 чаша вода, ври 10 минути, запарва се около три часа. Пие се по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден.

- Настойка от билката лечебна комунига
Две супени лъжици от нарязаната на дребно билка се залива с 1 чаша вряла вода, държи се на водна баня 10 минути и се запарва четири часа. Пие се по една трета чаша 3 пъти на ден преди ядене. Отварата не трябва да се приема повече от три месеца, тъй като може да предизвика кръвотечения.

- Настойка от плодовете на конски кестен
Петдесет грама накълцани на ситно плодове от конски кестен се заливат с половин литър 40-градусова ракия или със 70-градусов спирт. Настойката трябва да престои 10 дни на тъмно. Приема се по 25-30 капки 3 пъти на ден преди ядене.

- Настойка от плодове и листа на кървавочервен глог
Една супена лъжица с наситнени плодове или листа от кървавочервен глог се заливат с 1 чаша вряла вода, държи се на водна баня 15 минути, запарва се 45 минути. Пие се по половин водна чаша 3 пъти на ден 30 минути преди ядене.

- Настойка от шишарки на обикновен хмел
Една супена лъжица шишарки се заливат с чаша вряла вода, запарват се 4 часа. Пие се по половин чаша 3 пъти на ден преди ядене.

- Настойка от кора на бяла ива (върба)
Две супени лъжици нарязана на дребно кора от бяла върба се залива с чаша вряла вода, запарва се половин час. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 15 минути преди ядене. Кората на бялата ива съдържа голямо количество гликозид на салицила, който, разтваряйки се, отделя салицилова киселина, която разрежда кръвта и предотвратява образуването на тромби.

ЗАПОМНИ И ТОВА
Тромбообразуването се предотвратява и от ацетилсалицилова киселина (аспирин). Може да се приема за профилактика само след консултация с хематолог. Обикновено аспирин се предписва според телесната маса на пациента. Тоест при тегло 70 кг е достатъчно да се приеме 70 мг аспирин на ден. Това е безвредната доза. Приемането на аспирина по-продължително време и в по-високи дози може да предизвика раздразване на лигавицата на стомаха и даже да предизвика кръвоизлив.


блиц.бг

Няма коментари: