понеделник, 22 септември 2008 г.

Да избегнем инфаркта!

КАК ДА СЪХРАНИМ СЪРЦЕТО СИ ЗДРАВО

Великият сърдечен хирург д-р Кристиан Барнард, извършил първата трансплантация на сърце в света, съветваше хората най- вече да пазят сърцето си, а не да разчитат на трансплантациите.
Не бихме могли да се съмняваме и за миг в неговата компетентност, затова искам да ви запозная с препоръките и съветите на този легендарен лекар. Мисля, че те ще са от голяма полза за повечето читатели, защото ние, българите, сме на първо място в света по броя на внезапните и преждевременни инфаркти.

И така, ето ги съветите на д- р Барнард:

1. Слезте от дивана и се качете на велосипеда. Доказано е, че леките физически упражнения и усилия, укрепват сърдечно- съдовата система. Карането на колело, плуването или разходките могат много, много да ви помогнат. Ако се извършват систематично и методично, разбира се. Натоварвайте се поне три пъти седмично в определени дни. Продължителността на натоварването трябва да е между 30 и 45 минути.
2. Подменете свинската пържола с филе от риба! Рибата съдържа много омега- 3 мастни киселини, а те оказват изключително благоприятно влияние върху цялата сърдечно съдова система. Д-р Барнард препоръчва да се консумира риба поне един път в седмицата.
3. Подменете животинските мазнини с растителни! Богатите на холестерол животински мазнини трябва да бъдат заменени с растителни мазнини. Най- доброто в това отношение е студено пресованият зехтин. Той има доказани целебни качества и удължава продължителността на живота. Освен това тази “антична суровина” ни помага да поддържаме тялото си стройно и слабо. .
4. Пийте достатъчно вода. Диетолозите препоръчват два литра дневно, но това не е вярно. Източната медицинска школа Аюрведа ни налага следната формула: на 20 килограма живо тегло- 1 литър вода. Защото ако не изпивате тези количества вода катадневно, вие ще увредите непоправимо бъбреците, сърцето и черния си дроб. Освен това ще бъдете постоянно неразположени, лениви, отпаднали и непродуктивни.
5. Избягвайте стресовите ситуации! Правилото е: “Видиш ли конфликт, заобикаляй го!” Хата- Йога и медитацията са два безценни начина за разграждане на стреса. Изобщо, пазете се всячески от тази невидима и неоповестена пандемия- стреса.
6. Хранете се бавно! Така ще постигнете няколко неща: ще се предпазите от стомашно- чревни заболявания, ще запазите и венците си, които принуждавате да дъвчат и ще спестите калории. Защото на 20- та минута след започване на храненето, стомахът подава сигнал за ситост към мозъка.
7. Правете си ежегодно пълни медицински изследвания! Това е особено важно за жени и мъже, прехвърлили 36 години. Най- вече за онези, при които един от родителите е починал от инфаркт! Всеки един от нас трябва да знае какви са стойностите на неговото кръвно налягане, кръвна захар, холестерол. Тези “проверки” помагат на лекарите да открият своевременно предразположенията към заболяване на сърдечно- съдовата система и да назначат овреме превантивна терапия.
8. Отслабвайте, отслабвайте, отслабвайте! Отдавна е установено и то със сигурност, че наднормените килограми са главният виновник за хипертонията, инфаркта на миокарда и мозъчния инсулт. Затова се помъчете всячески да отслабнете!
9. Редуцирайте мазнините изобщо! Особено опасни са наситените мастни киселини. Тези “бледолики убийци” са навсякъде, но те преобладават в свинското месо, месните консерви, мазните сирена и кашкавали и най- вече в саламите. Според Световната здравна организация един мъж трябва да поглъща около 90 гр. мазнини дневно, а една жена- не повече от 80 гр. В момента средностатистическият българин приема всеки Божи ден поне 120 гр. мазнини. Затова близо 60 % от българите имат проблеми с телесното тегло. Освен това ние не бива да забравяме, че мазнините трябва да съставляват едва 30 % от дневния прием на храна!
10. Не по- малко опасна е и злоупотребата с въглехидрати. Ако не успеем да ги изгорим, те се превръщат също така в мазнини. В повечето случаи обикновеният човек не може да ги изразходва, защото за изгарянето само на един изяден шоколад, трябва да направите едночасов крос! Затова е далеч по- разумно да ограничите консумацията на сладкиши и захарни изделия. Нека вашите въглехидрати да идват от плодовете и ядките. Така не само че няма да пълнеете, а ще снижите и нивото на вредния холестерол в кръвта.
11. Като казах плодове... Приемайте пет пъти на ден по една “дажба” плодове. Установено е, че там, където хората ядат по 500 – 600 гр. плодове на ден, те не боледуват нито от рак, нито от сърце! Най- добре е, ако похапвате плодове на празен стомах- тогава витамините и минералите се асимилират най- добре от организма. Да, колкото и странно да ви звучи, яжте плодовете (а и салатите) като предястия. Не ги яжте за десерт, защото тогава ползата от тях е минимална.
12. Не вярвайте на глупавия слух, че здравословното хранене е или прекалено скъпо, или прекалено еднообразно. Нищо подобно! Здравословното хранене е многократно по- евтино от болестотворното. Един прост пример- свинското месо струва вече повече от 10 лв. за килограм, докато пилешките гърди и рибните филета се намират на цени под 5 лв. за килограм! Със здравословните продукти могат да се приготвят великолепни блюда.


розали.ком

Няма коментари: