четвъртък, 18 септември 2008 г.

Атеросклерозата - как да избегнем стесняването на кръвоносните съдове?

С всяка изминала година все повече и повече хора се сблъскват с атеросклерозата. Този процес води до стесняване на кръвоносните съдове, поради което отделните тъкани получават по-малко кислород и хранителни вещества.
Профилактиката трябва да започне колкото се може по-ра-но, защото тази болест протича безсимптомно и се открива, когато вече 70 процента от артериите са стеснени и пълни с отлагания. На едно от първите места е диетата, а е важно да се използват и билки, укрепващи кръвоносните съдове. И на трето, но не на последно място - повече движение.

Чесънът е най-добрият помощник в борбата с болестта Пресният чесън и лекарствените средства на тази основа са най-добрите помощници в борбата с атеросклерозата. Чесънът подобрява обмяната на веществата в организма, прочиства съдовете от мазнините и отлаганията и ги прави еластични. Дори когато атеросклерозата е напреднала, започнали са проблемите със сърцето, влошило се е зрението или се е появил шум в главата, чесънът може да окаже неоценима помощ при спирането на развитието на болестта. Много важно е да се поддържа нормална съсирваемост на кръвта, а тук на помощ отново идва този зеленчук -достатъчни са 4 скилидки с храната, за да се запази правилната съсирвае-мост часове наред.
Сутрин на гладно изяждайте малък сандвич само от парче хляб, посипан със ситно нарязан чесън. Правете това половин час преди закуската.

Особено силно действие оказва чесновата настойка. 250 г чесън се изчиства и смила на кашица. Залива се с 250 мл вода и престоява 10 дни в хладилника. След това се прецежда и се приема всеки ден по 3 пъти преди ядене, като се разтваря в малко мед. Първия ден – една капка сутрин, две капки на обяд и 3 капки вечер. Втория ден - съответно 4, 5 и 6 капки. И така, докато стигнете до 15 капки. След това приемайте настойката, като намалявате капките по една всеки ден. При някои хора чесънът и препаратите от него могат да предизвикат сърцебиене. Но не се страхувайте от това - то се получава, защото в първите 10-15 дни чесънът особено активно избавя от мазнините в клетките на кръвоносните съдове. Усещането може да се предоврати, като употребявате храна с повече съединителна тъкан.
Не толкова силно изразено въздействие, но пък по-меко оказва чесновото масло. Вземете 1-2 главички чесън, изчистете ги и ги нарежете на ситно. Сложете ги в буркан и залейте с три четвърти чаша растително масло, най-добре зехтин, защото той се отразява благотворно на кръвоносните съдове. Затворете буркана с капачка и го оставете на слънце или топло място за 10 дни. От време на време го разклащайте. След това прецеде-те сместа и добавете 2-3 капки евка-липтово масло. Тази смес престоява 3 месеца. Пият се по 15 капки 3 пъти на ден преди ядене.

Медът е един от полезните продукти
За разлика от захарта, която оказва склерозиращо въздействие на съдовете, медът е препоръчителен. По-добре използвайте мед вместо захар. Желателно е да се приема по 100 г мед в денонощие с топло, но не горещо питие.
При атеросклероза много добре действа смес от чесън, мед и цитрусови плодове. Вземете един килограм натурален мед, смесете го със сока от 10 лимона и 5 стрити големи глави чесън. Сместа трябва да престои една седмица на хладно. Приема се по една чаена лъжичка един път на ден.
Задържайте сместа колкото се може по-дълго в устата.

Полезно е да се приема и прополис във вид на настойка. Вземете една супена лъжица ситно смлени сухи корени от девесил и ги сложете в тъмна бутилка. Залейте със 100 мл спирт и оставете настойката да престои на тъмно 20 дни. След това прецедете и смесете наполовина с 20-процентна спиртна настойка от прополис. От сместа се приемат по 25-30 капки 2-3 пъти на ден. Ако имате проблеми с бъбреците, използвайте тази смес по-внимателно - в по-малки дози.

ПРИЕМАЙТЕ ПО-МАЛКО МАЗНИНИ

При атеросклероза основна роля в лечението заема правилното хранене. Ако човек приема много мазнини и въглехидрати, ако приема лесноусвоима храна и има наднормено тегло и нарушена обмяна на вешествата, никакви билки не биха му помогнали. Затова започнете лечението с коригиране на менюто си. Преди всичко сведете до минимум (ако атеросклерозата е силно изразена, напълно изключете) храните, съдържащи голямо количество мазнини и холестерол. Такива са маргаринът, говеждото и овчето месо, кокошата кожа, животинското масло и сметаната. Яйцата също съдържат много холестерол, затова ги ограничете до 3 в седмица.

Не се тъпчете със сладкиши
Ограничете или изключете също и простите въглехидрати - рафинирана захар, сладка, бонбони, банички, кифли и други сладкарски изделия. Заместете ги със сложни въглехидрати, съдържащи съединителна тъкан - пълнозърнест хляб, трици, ръжен хляб, зеленчукови салати, задушени зеленчуци, обикновени и горски плодове. Особено полезни са целината и копърът. Не на соленото месо
Яжте по-малко месо, и то само варено, гответе го с малко сол. Най-добре приготвяйте храната без сол, след това посолявайте. Полезна е и рибата, но също варена или печена без масло.

Пийте пресни сокове
Особено място при лечение на атеросклерозата заемат пресните сокове. Те прочистват съдовете, укрепват ги, оказват регенериращо действие на клетките. Соковете се усвояват лесно и бързо и подобряват храненето на тъканите. Много полезни са смесените зеленчукови сокове, включително чесновият. Смесете една част сок от чесън, 2 части сок от краставица и 4 части от моркови. Пийте от тази смес по четвърт чаша 3 пъти на ден 20 минути преди ядене.

Обърнете внимание на сока от цвекло
Смесете по една част сок от цвекло и целина и 2 части морковен сок. Пийте по същия начин, както е указано в предишната рецепта.

Забравете за гроздовия сок
Плодовите сокове са добри, но трябва да изключите гроздовия, защото съдържа много захар.


КАК ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ С БИЛКОВИ РЕЦЕПТИ
Ако атеросклерозата се съпътства с главоболие, залейте една супена лъжица смлени семена от копър с чаша гореща вода. Сместа трябва да престои и да се прецеди. От настойката се пият по 1-2 супени лъжици 4 пъти на ден.

Много силно средство може да се приготви от корени от целина. Вземете 4 кг корени от целина заедно с листата, измийте ги добре и ги смелете. По същия начин смелете 400 г чесън и 400 г корени от хрян. Сложете всичко това в стъклен или емайлиран съд и завържете отвора с марля. Оставете съда за 12 часа на топло място с температура около 30 градуса, а след това за още 3 дни на студено. После изцедете сока от тази смес и приемайте по една чаена лъжичка 3 пъти на ден 15 минути преди ядене.

Листата от горска ягода помагат да се изкара от организма излишният холестерол. Една супена лъжица смлени листа - може и с корените - се заливат с чаша гореща вода и престояват 45 минути. След това сместа се прецежда и от нея се пие по една чаша сутрин и вечер.

Маточината помага в случаите, когато атеросклерозата е съпътствана с шум в главата и с виене на свят. Това избавя и от нервните спазми на кръвоносните съдове. Една супена лъжица маточина се залива с чаша гореща вода и престоява около 40 минути. От тази настойка може да се пие вместо чай.

Напълнете един буркан с пресни борови иглички, без да ги натъпквате и ги залейте догоре с водка. Затворете буркана и го оставете 10 дни на топло. След това прецедете и приемайте по 10-15 капки, които е добре да капнете в една супена лъжица топла вода. Приемайте 3 пъти на ден преди ядене.

При силно изразена атеросклероза (но с нормално кръвно налягане), с главоболие и шум в ушите приемайте смес от листенца от водна детелина, която да е престояла 10 дни в 40-процентен алкохол - 1 част детелина и 25 части алкохол. Приема се по 20 мл настойка един път на ден в продължение на един месец преди обяд или преди сън.


лекар.бг

Няма коментари: