четвъртък, 18 септември 2008 г.

Нелекувана хипертония е основната причина за големия брой инсулти

Инсулт и високо кръвно морят българите. Над милион и половина души у нас страдат от хипертония, съобщи акад. Чудомир Начев, президент на българската лига по хипертония. Високото кръвно пък е причината за инсулта.
70 хил. годишно умират от мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда и сърдечна недостатъчност.
През 2003 г. смъртността у нас е била 268,2 на 100 000 при мъжете и 273 на 100 000 при жените. Много по-висока от европейската. При възрастовата група над 65 г. данните са шокиращи. Смъртността е 1452 на 100 000 при мъжете и 1316 на 100 000 при жените.
Въпреки това у нас още няма национална кампания за профилактика на болестта. На всичко отгоре дори Спешна помощ не е длъжна да прати линейка за засегнат от инсулт пациент.
Именно късното откриване на болестта е основната причина за високата смъртност, смята акад. Начев. Нито пациентите, нито общопрактикуващите лекари забелязват дългия скрит период на изменения на кръвоносните съдове. Липсата на болка пък подвежда хората, че здравословното им състояние е добро. Затова трябва да се намери начин за профилактика на хипертонията.
Ако това се случи, може да се очаква намаляване на инсултите с 40%, прогнозира академикът.
Но докато държавата изчаква да предприеме такава кампания, възрастта на засегнатите от инсулт непрекъснато пада. Все по-често той удря хора на възраст между 40 и 60 г.
80% от исхемичните инсулти са резултат на неконтролирана хипертония. Световната здравна организация приема, че нормалното кръвно налягане е 120/80, а високо-нормалното е 130/90. При кръвно над тези стойности задължително трябва да се вземат мерки.
В Европа около 70% от болните от инсулт преживяват. 10% достигат до пълно възстановяване, а 25% се отървават с леки функционални увреждания.
У нас обаче не е така. 20-30% умират в първия месец след получаването на инсулта. А 50% не преживяват повече от 5 г. В 7,9% от случаите инсултът се повтаря.

Малко алкохол влияе положително

Употребата на малко количество алкохол намалява риска от инсулт, смятат лекарите. Те обаче уточняват, че полезното количество е 12 до 25 грама етанол. При по-големи количества алкохолът е вреден.
За сметка на това цигарите повишават значително риска от инсулт и лекарите предпочитат тютюнопушенето да се спре напълно. Ако все пак може да се сложи някаква приемлива граница, тя е 10 цигари дневно. Повече повишават значително риска.



стандартнюз.ком

Няма коментари: