понеделник, 1 септември 2008 г.

Задухата и летните бури са опасни за съдовете

При хипотониците през лятото артериалното налягане още повече се понижава. Затова те се нуждаят от средства с активизиращо действие: женшен, зелен чай, екстракт от папая. Препоръчително е след събуждането да се изпива чаша силно и сладко кафе (глюкозата повишава налягането).

Реакцията при хипертониците е непредсказуема: налягането може да се понижи, а може и да се повиши. Външно симптомите са еднакви и затова хората, които страдат от високо кръвно, през лятото винаги трябва да имат под ръка лекарства, които премахват виенето на свят и съдовия дискомфорт. Могат да се приемат и успокоителни за сърцето средства. Помагат и общо успокоителните средства: чай от жълт кантарион, отвара от божур и дяволска уста.

При хипертония помага и доматеният сок, но задължително без сол. Пресните домати, доматеният сок и стафидите са богати на калий, който регулира сърдечната проводимост, докато натрупването на натрий в организма влошава сърдечно-съдовата проводимост и затова кардиолозите съветват през лятото да се ограничи употребата на сол (до 10 г дневно).

Някои растения съдържат фитохормони – вещества, които по своя състав и действие приличат на човешките хормони.

Ендорфините – “хормоните на щастието” се съдържат най-много в шоколада и овеса. Затова и традицията на англичаните да започват деня с овесени ядки не е лишена от смисъл.

Скорбялата понижава производството на адреналин - пресните варени картофи също ще ни помогнат да се успокоим.

Червените чушки способстват за премахването на стреса, защото съдържат вещество, аналогично на хормона кортизон, който регулира нервното напрежение.

Ягодите и малините повишават настроението. Бананите, авокадото, грейпфрутът и зелените ябълки се смятат за отлични антистресови плодове.

Репичките и лападът съдържат киселини, които премахват умората и напрежението.

Не трябва да се забравя, че:
- Всеки човек си има своите неблагоприятни дни.
- Задухата и ниското съдържание на кислород във въздуха са най-големият враг за страдащите от исхемична болест на сърцето и астма.
- И хипотониците и хипертониците понасят зле горещите слънчеви лъчи и резките промени в атмосферната налягане.
- Хората със ставни заболявания, хронични бронхити и заболявания на опорно-двигателния апарат се чувстват зле преди дъжд и при висока влажност на въздуха.
- Ветровитите дни и летните бури изострят психичните разстройства.

здраве.бг

Няма коментари: