понеделник, 8 септември 2008 г.

Всеки втори българин е хипертоник, всеки трети - с болно сърце

Всеки втори българин е хипертоник, всеки седми страда от диабет, а всеки трети е със сърдечно-съдово заболяване. Това показват резултатите от изследване, обхванало 2 800 души в столицата, което бе представено във Велико Търново по повод старта на програма „Протекция”, предаде Дарик радио.

Кампанията предвижда безплатни консултации и изследване на сърдечно-съдовия риск, които ще се извършват от медицински консултанти от Дружеството на кардиолозите в 10 аптеки във Велико Търново.

Всеки пети българин е с висок холестерол, показва още проучването. Близо 40% от изследваните са с наднормено тегло, такъв е процентът и на хората, които пушат. Една пета от анкетираните употребяват алкохол, а 36 на сто не спортуват изобщо.

България се нарежда сред първите места в Европа и света по заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания. В по-голямата си част появата им е в тясна зависимост от начина на живот, възрастта и пола, каза д-р Йорданка Томова, специалист-кардиолог в областната болница във Велико Търново.

Програма "Протекция" e създадена с цел превенция и профилактика. Нейната задача е информиране и ограничаване на рисковите фактори и намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Регионални кампании на програмата са организирани още във Варна, Бургас и Пловдив. В старата столица безплатните консултации и измерване на кръвното налягане ще продължат до 14 юни.


нюз24.бг

Няма коментари: