понеделник, 8 септември 2008 г.

Хитрини при хранене

Яжте редовно, дори и да не сте гладен
Да ядеш когато организмът ти не е подал сигнал, значи да го натовариш излишно. Ако обаче липсата на апетит е трайна, трябва да се консултираш със специалист по хранене. Липсата на цинк в организма води до притъпяване на вкусовите усещания и обонянието, което може да предизвика липса на апетит. Много хора нарушават с диетите си баланса на микроелементи в организма и това води до разстройство на хранителния режим, до липса на важни за организма микроелементи.

Станете от масата още докато сте гладни
На организма му трябва 20 минути, за да установи, че е сит. Затова, когато се храните бързо, може да изядете големи количества и пак да не усещате ситост. Препоръчително е да ядете бавно и да дъвчете добре.

Яжте само три пъти на ден
Малките количества храна, дори четири - пет пъти на ден са добър начин да балансирате нивото на кръвната захар и да се зареждате редовно с енергия. Хората, които спазват непреклонно правило само три пъти на ден храна, често изпитват необяснима слабост и леко главоболие следобед. Причината е, че нивото на кръвната захар тогава пада много ниско. Компенсират го силното кафе, за да подтиснат чувството на глад и умора. По-добрия начин е да хапнем нещо съвсем леко.

Заложете на въглехидратите
Наистина е добре да се ядат храни, богати на въглехидрати – пълнозърнестият хляб например е чудесен източник на въглехидратите в комбинация с протеини - той осигурява бавно и постепенно насищане на организма с енергия. Но да се заложи само на въглехидратите е погрешно – една салата от зеленчуци, колкото и да е голяма, няма да ви спаси от чувството на глад за нещо сладко.

Плодовете на закуска действат като метла за организма
Вярно е, че плодовете пречистват организма, но те го правят не само на закуска, а и по всяко време, приемани самостоятелно.
Освен това, много хора сутрин се чувстват изтощени, с ниско ниво на кръвната захар, затова за тях е полезно по-солидна закуска, яйца и дори месо. Преценете сами дали за вас е по-добре да хапвате плод или сандвич. Не робувайте на клишетата.


козметиката.ком

Няма коментари: