неделя, 28 септември 2008 г.

Венозна болест

Как да разпознаем това инвалидизиращо заболяване?
Много често Вашите вени изглеждат нормални, и едва когато почувствате известен дискомфорт или дори истинска болка, Вие решавате да се посъветвате с Вашия лекар. Тези симптоми са началото на прогресиращо заболяване…

Какво може да се случи при венозна болест?
* Кръвоизлив поради спукване на варикозна вена: това може да причини обилно кръвене. Легнете, повдигнете крака във вертикално положение и се обадете на Вашия лекар. Ако при Вас има близък човек, помолете го да * направи стегната превръзка на мястото на кръвоизлива, затягайки я достатъчно силно, за да спре кървенето от варикозната вена, без обаче да нарушава кръвообращението на крака.

* Флебит
* Венозни язви:

Венозните язви са характерни за най-тежкия стадий на венозна недостатъчност и затрудняват в голяма степен ежедневната активност. Те се нуждаят от подходящо лечение, при което медикаментозните средства играят важна роля.

Какво се случва при венозната болест?
Кръвта се движи по два вида транспортиращи съдове в тялото: артериите и вените. Артериите пренасят богатата на кислород кръв, съдържаща хранителни вещества, от белите дробове към другите органи. Кръвта, съдържаща отпадъчните вещества от клетките, се връща към сърцето и след това към белите дробове по вените.
Причини за появата на венозна болест
Причините за разтягането на венозната стена могат да бъдат няколко.

Как могат да бъдат предотвратени венозните нарушения?
За да запазите нормално състоянието на вените си: вземете мерки за стимулиране
на венозния отток и за ограничаване на обстоятелствата, които могат да доведат до влошаване!

Какви прегледи трябва да бъдат направени?
Не винаги се налага да се прегледате при специалист: Вашият лекар обикновено няма да срещне трудност с поставянето на диагнозата, особено, когато имате варикозни вени, видими в изправено положение.
Лечение на венозната болест
Колкото по-рано е поставена диагнозата, толкова по-комплексно ще бъде лечението и по-големи шансовете за успех.

Флебит
Ако краката Ви неочаквано се подуят, особено при бременност, незабавно отидете в болница, тъй като може да имате ФЛЕБИТ или ВЕНОЗНА ТРОМБОЗА.


сервиер.бг

Няма коментари: