вторник, 2 септември 2008 г.

Когато причина за инсулта е аневризма

БЕЗНАДЕЖДНО БОЛНИ НЯМА
Всеки пети българин има проблеми с кръвоносната си система

Една от формите на хеморагичен инсулт е кръвоизлив под обвивката на главния мозък, така нареченият субарахноидален кръвоизлив. По принцип това се предизвиква от спукване на аневризми в съдовете на главния мозък. Преди време такава диагноза звучеше като присъда, сега аневризмата успешно се диагностицира и лекува.

СПУКВАНЕТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СМЪРТ
Кръвоносните съдове на мозъка, по които кръвта се движи под налягане, имат извивки и сгъвки. Човешките артерии са уникални, те издържат огромно хемодинамично натоварване. Но ако се появи дори малко увреждане, може да се наруши цялата конструкция. Аневризмата е изпъкване на стената на артерията под напора на хемодинамичните сили. Стената є е много тънка, защото в нея липсват тези влакна, които трябва да осигуряват нейната твърдост и еластичност.
Аневризмата изглежда като мъничка ягодка, израснала на кръвоносния съд. Размерът є може да бъде от 5 мм до 2-3 см в диаметър. Спукването на аневризмите е прекалено опасно, защото кръвта се излива в мозъчната тъкан или под обвивката на главния мозък, а това води до тежки увреждания. Проблемът е много сериозен, защото едно спукване на аневризма може да отнеме живота на човек в разцвета на силите му - 35-45 години. При това съществува опасност от повторен кръвоизлив, в случай че първият не е нанесъл сериозни увреждания.

СИМПТОМИТЕ СА ХАРАКТЕРНИ И ЗА ДРУГИ БОЛЕСТИ
Спукването на аневризмата се съпътства с рязко главоболие и с усещането, че нещо много горещо се разлива вътре в мозъка. Човек може да изгуби съзнание за няколко секунди, минути или дори часове. При това се развива менингеален синдром - звуците и светлината причиняват силно безпокойтво, мускулите зад тила се сковават, поради което главата се отмята назад. Едновременно с това главоболието се увеличава и температурата на тялото се повишава до 38-40 градуса.
Симптомите са ярки и би трябвало спукването на кръвоносния съд да се диагностицира лесно. Обаче една трета от болните попадат в болница едва на 3-тия, 5-ия ден след кръвоизлива. А понякога се случва и друго - състоянието на болния се нормализира, изписват го от болницата и той остава без лекарско наблюдение. А това усложнява заболяването. Защо се случва така? Описаните признаци за спукване на аневризма са характерни само за неговите типични форми. Но при една трета от болните силното гловоболие е съпроводено и от други симптоми. Някои започват да повръщат, а това кара лекарите да предполагат токсична инфекция. Или се повишава кръвното налягане - в този случай приемат спуканата аневризма за хипертонична криза. Има и случаи, при които към рязкото главоболие се прибавя и болка в кръста, и лекарите предполагат радикулит.
Във всеки случай трябва незабавно да се извика “Бърза помощ”, която да откара болния в болница, в неврологично отделение. Там с помощта на компютърна томография или пункция на гръбначния мозък може да се определи дали човекът има кръвоизлив под обвивката на мозъка. Ако е така, се вика неврохирург. Но не трябва да се губи време.

СИМПТОМИТЕ НА СПУКАНА АНЕВРИЗМА
- рязка, изгаряща болка в главата;
- възможна загуба на съзнание;
- болезнена реакция на светлина и звук;
- скованост на тилните мускули;
- повишена температура на тялото.

СПУКАНИЯТ СЪД НАЛАГА СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ
Може да възникне въпросът, защо се налага такава спешност, след като кръвоносният съд вече се е спукал?
По думите на специалистите без лечение нищо добро не може да се чака от аневризмата. Дори съсирекът да е затворил спуканото място и да не се случи кръвоизлив в мозъчната тъкан, този съсирек съвсем скоро като всеки хематом ще започне да расте. И след 2-3 седмици на това място кръвоизливът ще се повтори. А това е още по-опасно. Освен това при всеки трети болен по принцип се образуват или вътремозъчни хематоми, или кръвоизливи в камерите (отделите) на мозъка, което по-нататък би могло да предизвика тежки отклонения в дейността на главния мозък.

И накрая, почти при всеки болен, прекарал спукване на аневризма, деформираният кръвоносен съд може да бъде запушен с тромби. Мозъкът ще започне да страда от недостиг на кръв и кислород и там може да се случи мозъчен инфаркт.
Описваме тези тежки последствия само за да покажем колко е сложна работата на неврохирурга, който се е заел да спаси човека след спукване на аневризма. Няма да описваме подробно как се извършва тази операция, това е работа на специалистите - много прецизна, много отговорна работа.
Ръката на хирурга няма право да трепне нито за миг. Това е ясно. Само ще споменем още, че има случаи, когато са откривали “мината”, спуканата аневризма близо до очния нерв, което прави задачата още по-трудна.

КАКВИ СА ФАКТОРИТЕ НА РИСКА?
За да се предотврати спукване на аневризма, както и всякакъв кръвоизлив в мозъка, е необходимо да се спазва режим на труд и почивка, правилно хранене, редовно да се приемат средствата, укрепващи стените на кръвоносните съдове, например обикновена аскорбинова киселина.
Няма да кажем нищо ново, ако споменем, че много хора се приближават до инсултите с тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, пристрастие към мазна и въглехидратна храна и хиподинамия. Това не е новост за никого, въпреки че е много важно да се знае от всеки. Колко ли от нас се придържат към здравословен начин на живот!?
Често предразположеността към инсулти се предава по наследство, така както артериалната хипертония или захарният диабет. Това не е учудващо, всеки от нас носи в себе си генетична информация, предадена от предишни поколения. И това не са само цветът на очите и конструкцията на тялото. Това е и структурата на тъканите на различните органи и системи, а също и някое слабо звено в организма, което може да доведе до някаква патология, в частност до аневризма.
Ако близки роднини са прекарали инсулт, то наследниците също следва да проверяват нивото на кръвното си налягане, нивото на захар в кръвта и нейния липиден състав, а също и да се спазва диета. В никакъв случай да не се забравя за физическите упражнения.
Високото ниво на холестерола и триглицеридите в кръвната плазма могат да се понижат, ако преминете на млечно-растителна диета и заместите месните продукти с рибни.
Ако хората, влизащи в групата на риска, поддържат оптимален режим на хранене и движение, броят на инсултите ще намалее няколко пъти. Това е доказано от опита в тези страни, където загрижеността за здравето на хората е общодържавна политика.
Американски изследователи стигнали до следния извод. Ако човек, имащ генетична предразположеност към сърдечносъдова патология, прекарва поне един час в спортната зала, рискът от развитие на болестта намалява с 30 процента.
Човек трябва от по-рано да се замисли за откриване на съдовата патология, да си направи изследвания.
Днес благодарение на методите на невровизуализация има възможност съдовите нарушения да се установят дълго преди тяхното проявление.
Например едно съвременно изследване на кръвоносните съдове на главния мозък, наречено доплерография, е напълно достъпно. Тя помага преждевременно да се разпознае патологията и да се оцени характерът на свиване на кръвоносния съд, както и да се определи местоположението и степента на подвижност на атеросклеротичните плаки. Показва тромбите или наличието на аневризми.
По този начин специалистите могат да определят тактика на лечение и да дават препоръки и ако човек се придържа и спазва тези препоръки, може да избегне инсулта.

ОПТИМАЛНИЯТ МОДЕЛ НА ЛЕЧЕНИЕ
През последните години се отработва модел за диагностика и хирургично лечение на инсултите. В него са предвидени всички етапи, включително консултирането, изследването (ангиография и компютърна томография), провеждането на хирургичната операция на съдовете на главния мозък, а също и неврореанимация. Благодарение на това намалява процентът на смъртност при това заболяване. Вече съществуват различни съвременни операционни технологии. Ние досега говорехме за спукана аневризма, но има начин при необходимост да се отстрани аневризмата, преди тя да се спука и да се стигне до кръвоизлив. Един от новите по-щадящи и модерни методи се нарича ендоваскуларна хирургия. Вътре в съда със специален катетър се вкарват особени спирали, които запълват аневризмата, укрепват нейните стени и не є позволяват да се спука. След това аневризмата се тромбира.
Разбира се, този метод не се прилага навсякъде, защото се налага специално оборудване.

блитц.бг

Няма коментари: