неделя, 21 септември 2008 г.

Нахранете сърцето с ... риба

Преди една седмица ми попадна статия за рибата и сърцето. Авторът на статията твърди, че хората, които по-често се хранят с риба, рядко повишават кръвното си налягане и много по-малко страдат от сърдечносъдови болести. Възможно ли е това да е истина? Аз не понасям риба и никога не съм сядала пред такова блюдо. Това значи ли, че сърцето ми е болно?

Ще ви кажем какво твърди едно научно изследване, проведено от известни български кардиолози. Дори тези, които са се хранили само един път в седмицата с риба, са намалили с 40 процента вероятността да се разболеят от исхемична болест на сърцето.
Любителите на риба не само че по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания, но и смъртността при тях е много по-ниска.

В какво всъщност е тайната?
В рибата се съдържа мастната киселина омега - 3. Това вещество е изключително полезно за организма и забавя развитието на атеросклерозата. Рискът от възникване на инфаркт и неблагоприятни последствия от атеросклеротично увреждане на кръвоносните съдове също са значително намалени.

Какво показва статистиката
В края на 80-те години датските учени Дайярберг и Бенг най-после успели да обяснят защо жителите на Гренландия имат такова ниско ниво на сърдечносъдовите заболявания. Причината се оказала в това, че те употребявали с храната си голямо количество морски продукти, които съдържат омега - 3. Също толкова ниско е нивото на заболяемостта и при жители на крайбрежните райони в Япония и Нидерландия.
Освен това учените доказали, че в рибата и морските продукти се съдържат голямо количество минерални вещества. На първа място - йод. Той влияе положително за понижаване на нивото на холестерола. А манганът помага за образуването на по-голямо количество инсулин - хормона на задстомашната жлеза, който намалява нивото на захар в кръвта.

Има и още един плюс
В рибата са много по-малко веществата, които придават аромат и възбуждат апетита. Прекалено много такива вещества се съдържат в бульона от пилешко или телешко месо, но те, от своя страна, дават своя принос за развитието на атеросклерозата. И още нещо - рибата е изключително ценна и като диетичен продукт. При лечебното хранене често се препоръчва охладена или замразена риба, но във всички случаи най-полезна си остава прясната риба. В нея се съдържат голямо количество минерални вещества и витамини, които поддържат човешкото здраве.

ИСХЕМИЧНАТА БОЛЕСТ ИЗИСКВА СПЕЦИАЛНО ЛЕЧЕНИЕ
За да се избегне рискът от развитието на исхемична болест на сърцето, само консумирането на риба няма да помогне. Необходимо е да се промени изцяло начинът на живот, особено ако пациентът е с наднормено тегло.

Консумирането на по-големи количества риба едва ли ще ви помогне да се справите с исхемичната болест на сърцето. Това заболяване се лекува с медикаменти, а не с риба. Вярно е, рибата съдържа веществата, които отговарят за регулирането на теглото, но това ще ви помогне при положение, че не сте с наднормено тегло.

Категорично отказване от цигарите и алкохола
Прекаляването с алкохол повишава нивото на артериалното налягане и нарушава работата на сърцето.
Непрекъснат контрол над кръвното налягане
Първото, което трябва да направите, е да се откажете от прекалената употреба на готварска сол, защото това повишава кръвното налягане. Впрочем!
Честата употреба на риба и рибни продукти помага за нормализирането на кръвното налягане. Задължително е да се контролира нивото на холестерола в кръвта. За да се намали рискът от натрупване на холестерол в кръвта, не трябва да се консумират продукти като сланина, яйца, сметана, кашкавал, месо и някои сладкарски изделия.
Да се увеличи физическото натоварване
Енергичното ходене или плуване по половин час три или четири пъти през седмицата може значително да намали високото кръвно налягане.

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ЯДЕМ РИБА?
Лекарствените препарати, които съдържат омега - 3, трябва да се вземат всеки ден.
Затова колкото по-често се консумира риба, толкова е по-добре за здравето. 24-часовата потребност на организма от животински белтък може да се обезпечи от 200 или 300 г варена риба. Тя лесно и бързо се смила в стомаха и се усвоява много добре от организма. Много по-добре, отколкото месото.
Рибата и морските продукти могат да се консумират от всички. Те нормализират кръвното налягане, помагат за поддържане на нормалното ниво на холестерола, както и за това да се намали теглото.


лекар.бг

Няма коментари: