сряда, 17 септември 2008 г.

Наргилето е много вредно за здравето

В последно време се връща модата на пушенето на наргиле: изискано развлечение, дошло при нас от източните страни. Лекарите спорят вредно ли е това забавление или не.

Неотдавна се появи информация за това, че наргилето е също толкова вредно за здравето, както и цигарите, независимо от по-малкото съдържание на никотин в тютюна за наргилето и филтрирането му през вода.

Почти всички тютюни за наргиле се състоят основно от глицерин, ароматизатори или ароматни масла, мед, петмез или захар, плодове и, разбира се, самия тютюн. Относителните пропорции на тютюна, петмеза, плодовете и подправките не се крият от потребителите – те са средно 30%, 50% и 20% съответно. Тоест сместа за наргиле се състои по-малко от една трета от тютюн. Тютюнът, независимо от вида си, съдържа никотин, а също и други опасни за организма вещества. Водният филтър на наргилето поглъща само малка част от вредните вещества.

Медиците смятат, че трябва да пазим децата от наргилето, а пребиваването в стая, в която се пуши наргиле, се приравнява към пасивното пушене.


лекар.бг

Няма коментари: