сряда, 24 септември 2008 г.

Всички обичаме ягодите

Ягодите са винаги празнични, те са лято, слънце, гора, градина, но и нещо вкусно, полезно и ароматно. И трябва да се възползваме от това, докато трае техният сезон.

Смята се, че ако през лятото изядем 10 кг от този прекрасен плод, през зимата можем да забравим за докторите. Един наистина прекрасен начин за укрепване на организма ни след дългата зима.

Ягодите съдържат до 15% захар, до 80% вода, органични киселини, целулоза, пектинови, дъбилни, азотни вещества, алкалоиди, соли на желязото, фосфора, калция, кобалта, магнезия, витамини от В група, каротин, аскорбинова и фолиева киселина, етерично масло, фитонициди. По съдържание на витамин С, сред ягодовите култури, те отстъпват само на касиса.

Ягодите подобряват обмяната на веществата в организма, регулират кръвното налягане и работата на стомашно-червния тракт, подобряват работата на сърцето, имат пикочогонно, противовъзпалително, кръвотворно, кръвоочистващо действие. Помагат при базедова болест, тъй като влияят положително върху йодния обмен в щитовидната жлеза. Притежават противомикробна активност по отношение на причинителите на чревни инфекции, пневмококи, стафилококи, стрептококи и грипни вируси.

Ягодите са ценни и с това, че възбуждат апетита, подобряват храносмилането, утоляват жаждата. Благодарение на високото съдържание на полезни вещества, ягодите са незаменими в диетичното хранене.

Използват се в големи количества като прекрасно лечебно средство при обща слабост, анемия, спомагат за извеждането на холестерина и токсините в метаболичните процеси. Препоръчват се при хипертония, затлъстяване, захарен диабет, рахит, заболявания на щитовидната жлеза, при лечение на кожни заболявания, като тонизиращо средство.


удома.ком

Няма коментари: