вторник, 2 септември 2008 г.

Аритмията - оапсна или безобидна болест

СЪРЦЕТО ПРЕСКАЧА Заболяването се лекува до края на живота

Приели сме, че сърцето трябва да тупти без умора цял живот. И когато в неговото равномерно биене внезапно настъпи някакво странно нарушение, ни става страшно.
Аритмията е такова нарушение на сърдечния ритъм. И, за съжаление, се получава доста често. От подобно състояние не са застраховани нито здравите и млади спортисти, нито хората на преклонна възраст.
Аритмията невинаги е опасна, но понякога тя е симптом на сериозно заболяване. Затова сме длъжни да се отнасяме към нея с внимание.

ТЕХНОЛОГИЯ НА СЪРДЕЧНИЯ РИТЪМ
Много от нас нямат представа как точно работи сърцето. А и това не е нужно, докато всичко е наред. Но когато нашата “помпа” започне да прекъсва, по неволя ще си спомним какво сме учили в часовете по анатомия. Например за предсърдието, за сърдечните камери, чието предназначение е своевременно и правилно да я изтласкват с помощта на мускули и на клапани.
От предсърдието кръвта постъпва в камерите - тихо и незабелязано за нас. Ние възприемаме тази фаза в работата на сърцето като пауза между два негови удара. За другата, много по-кратка фраза - систолата, - е чувал всеки от нас. Това е мощен удар на сърцето, тласък, при който кръвта на потоци “се устремява” от камерите към аортата и белодробната артерия. Напипвайки пулса си, ние усещаме именно тези тласъци.
Всичко това се управлява от скритите в дясното предсърдие сплетени нервни влакна. Те се наричат синусов възел, или просто синус. Синусът е господар сам на себе си - той генерира електрически импулси, които се разпространяват по сърдечния мускул, заставяйки го да се свива. Импулсите трябва да бъдат с определена честота. Нормално това е от 50 до 80 импулса в минута, в зависимост от възрастта и от здравословното състояние на човека.
Понякога обаче този автоматизъм на синусовия възел се нарушава и ние усещаме в себе си състояние, което да се нарича аритмия. Тя възниква под въздействието на много причини - от преумора и стрес до тежки органични увреждания на сърцето.

Аритмията е много видове.
Физкултурата може да премахне екстрасистолите
Осезателните паузи в работата на сърцето съвсем не са признак за спирането му. Това е екстрасистолия - най-разпространената от аритмиите. Тя се получава, защото или в предсърдията, или в камерата се появява незабелязан за нас “неправилен” импулс. Той заставя сърцето да се свива не в точното време.
Често причини за такива сърдечни нарушения са стресът, преумората, злоупотребата със силно кафе и чай, тютюнопушенето и алкохолът и, колкото и да е странно - покоят в съчетание с отрицателните емоции. Затова екстрасистолите често могат да се премахнат най-лесно чрез разумни физически натоварвания.
Т.нар. психогенни екстрасистоли се срещат при хора, страдащи от скрита депресия. Те възникват много често сутрин при събуждане. Също така и по пътя към работата и във всички случаи, когато човек очаква сериозни конфликтни ситуации. В такива случаи най-доброто средство е смяна на обстановката, потискане на емоциите и заминаване на почивка. Сериозна екстрасистолия обикновено възниква при хора над 50-годишна възраст със заболявания на сърцето, с нарушения в работата на ендокринната система и при хронична интоксикация.

ОТ КАКВО ВЪЗНИКВА ТАХИКАРДИЯТА?
Когато синусовият възел често заставя сърцето да бие в ускорен ритъм, става дума за тахикардия.
Обикновено при физическо натоварване, при страх или при душевно вълнение, пулсът (освен ако не сме космонавти) непременно се учестява. Но при здравия човек той много бързо се връща в нормално състояние.
Синусовата тахикардия е увеличение на честотата на сърдечните свивания до 150-180 удара в минута без видима причина. И това състояние не преминава дълго време.

Тахикардията може да възникне внезапно, като признак на инфаркт на миокарда. Но при повторен пристъп на сърцебиене, трябва да се търсят други причини. Сред тях са нервната преумора, вегетативно-съдовата дистония, ендокринните или съдовите нарушения, нервните стресове и преумората.
Понякога тахикардия може да възникне в резултат на употреба на съдосвиващи средства, както и при прием на капки против уморени очи или хрема.
За да се справим с тази неприятност, преди всичко трябва да избегнем провокиращите фактори - тютюнопушене, алкохол, стресови ситуации, силен чай и кафе, различните стимулатори.
За нормализирането на синусовия ритъм помагат леките диуретични билкови смеси. Но изхвърляйки водата от организма, трябва да компенсираме и излишното изхвърляне на калий. Най-добре е това да става като използваме природните източници на калий - сушени кайсии и стафиди.

Полезно за всички

НАРОДНИТЕ СРЕДСТВА, КОИТО ПОМАГАТ ПРИ СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ
• При тахикардия се препоръчва курс на лечение с отвара от корени на валериана. 2 чаени лъжички сушени корени се заливат с половин чаша вода. Сместа се слага да ври 10-15 минути. Приема се по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден преди ядене.
• За лечение на всички видове аритмия се употребяват отвари, настойки, течни екстракти и спиртни настойки от плодовете на глог. Те могат да се приемат продължително време, до 3 месеца. Глогът може да се свари като чай. Но по-ефикасна е отварата от 1 супена лъжица смлени плодове и чаша преварена вода, сварена на слаб огън. Приема се по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден преди ядене.
• При нарушение на сърдечния ритъм могат да се използват цветове от момина сълза. 6-7 съцветия се заливат с чаша вода, сместа престоява 1 час и се прецежда. Приема се по четвърт чаша 3 пъти на ден.
• Преди сън е много полезно да се пие отвара от запарени листа от мента - 1 чаена лъжичка на 1 чаша преварена вода. При аритмия са полезни също така запарените плодове от калина, сок от черна боровинка, пресен сок от черна ряпа с мед. Съотношението е 1:1, а приемът - по 1 супена лъжица 2-3 пъти на ден.

БОЛКИ В СЪРЦЕТО
• В 1,5 литра вода се слагат по 5 г от следните билки: корен от валериан, глог, лайка, мента, корени от зърника, корен от аир, блатен бутрак, момина сълза, шипка, дяволска уста. Оставят се да заврят. Билките врят 5 минути, след което се оставят да киснат 8 часа и се прецеждат. Пие се по 100 г 3 пъти на ден 30 минути преди ядене. Лечението продължава до пълно излекуване.
Маргарита Георгиева Панайотова - Свиленград, ул. “Братя Миладинови” 22А
ХИПЕРТОНИЯ
• Хрян се залива с водка за 24 часа. В емайлиран съд с дървена лъжица се смесват по 1 чаена чаша сок от моркови, ряпа, червено цвекло, мед и получената настойка, която също трябва да бъде 1 чаена чаша, както и сокът от 1 лимон. Пие се 3 пъти на ден по 1 супена лъжица преди ядене в продължение на 2 месеца. Сместта стои в хладилник, добре затворена.
Вяра Стоянова Алексиева - Варна п.к. 9008, ул. “Крайезерна” 10А

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ БРАДИКАРДИЯТА!
При брадикардия (забавен ритъм) сърцето не бърза, дори и да има нужда от това. Пулсът става по-забавен - по-малко от 50 удара в минута. Забавен ритъм може да се получи и при напълно здрави хора, и при спортисти. Например при особени физиологични състояния, като повишен тонус на блуждаещия нерв. В такива случаи лечение не се налага.
Но често в основата на брадикардията стоят патологични процеси: слабост или увреждане на синусовия възел, неспособност да се изпратят необходимия брой импулси, повишено вътречерепно налягане, понижена функция на щитовидната жлеза, нарушение на предаването на нервните импулси към сърцето и др.
При брадикардията кръвообращението е недостатъчно. Тъканите и органите на тялото изпитват кислороден глад.
Какво да правим при тези случаи?
Преди всичко трябва да лекуваме основното заболяване. Но също така е желателно, дори необходимо, да стимулираме сърдечната дейност с народни средства.
При аритмия не трябва рязко да ограничавате физическото си натоварване. Разбира се, това важи най-вече за спортистите и за хората, чиято работа е свързана с по-голямо физическо натоварване. Понижавайки рязко натоварването обаче, те рискуват да получат брадикардия. Също така не е желателно след изморително бягане веднага да седнете. По-добре е малко да походите, докато сърцето успокои ритъма си.


ИЗЛЕКУВАХ АРИТМИЯТА СИ С РАЗХОДКИ
Никога не съм имала особени сърдечни оплаквания, освен чувството, че понякога не ми достига въздух. Затова винаги съм настоявала да проветряваме помещението, в което работим. Първия пристъп на аритмия получих на работното място и се изплаших. Сърцето ми сякаш изведнъж падна ниско, за момент като че ли спря и аз си помислих, че умирам. Когато колегите ми извикаха “Бърза помощ”, ми поставиха диагноза аритмия. Посъветваха ме да приемам лекарства и да си почивам, без тежка работа и вълнения. От този момент нататък започнах да се пазя като кристална ваза. Вслушвах се в работата на сърцето си - дали бие или не. И когато веднъж през нощта страхът ми достигна краен предел, аз разбрах, че трябва да взема живота си в ръце. Най-напред реших, че при пристъп на аритмия няма да лягам. Просто сядам и напълвам гърдите си с въздух. След това задържам дишането си. Не се насочих към лекарствата, а си приготвих следния коктейл: по 30 капки настойка от валериана и глог се капват в чаша гореща вода. Сърцето веднага започва да бие нормално. Но най-важното, което разбрах, бе, че сърцето предпочита не покой, а продължително и равномерно натоварване. Започнах да ходя пеш на работа - не получих нито един пристъп. Убедих и съпруга си преди сън да правим разходки заедно. Започнахме дори и през зимата да спим на отворен прозорец. Контрастният душ и леките сутрешни упражнения също се оказаха полезни. Сега “моята” аритмия е под контрол. Ангелина Христова - Пловдив

блитц.бг

Няма коментари: