събота, 13 септември 2008 г.

Хапче премахва удоволствието от алкохола

Учени от медицинския университет в Орегон тестват ново хапче, което премахва еуфоричния ефект от алкохола, но не и махмурлука на следващия ден, съобщи "Дискавъри".

Лекарството е предназначено да предпазва алкохолици от връщане към вредния навик. То може също да предотвратява приятните емоции, предизвиквани от наркотици, и дори от храна.

"Това лекарство има голям потенциал за лечение не само на алкохолизъм, но и на други разстройства, предизвиквани от стрес", пише ръководителят на изследването проф. Тамара Филипс в Протоколи на Националната академия на науките.

Името на лекарството е СР 154 526. То е създадено от специалисти на фармацевтичния гигант "Пфайзер" и е предоставено на университета за изследвания. Лекарството действа като се свързва с рецептор в мозъка, наречен CRF-1. Той блокира химикал, освобождаван от алкохола, който предизвиква приятни усещания.

В изследването учените са дали лекарството на мишки, като им осигурили прилично количество алкохол. Медикаментът намалявал значимо желанието им да пият. Ефектът не е траен. Той е по-малко от час. По-продължително действие не е необходимо, убедени са специалистите.

Предизвикваната от алкохола еуфория е много бърза. Обикновено тя настъпва 15 до 30 минути след първата глътка. Ако човек не изпита такова удоволствие, по-скоро не би помислил за втора, трета и последващи чашки.

Лекарството не блокира други ефекти на алкохола, като неспособността да се ходи по права линия или завалянето на речта. То не помага и срещу махмурлук.

Специалистите се надяват да започнат клиничните изпитания догодина. Ако лекарството бъде одобрено за употреба, пациентите ще трябва да го пият или преди, или малко след първата чашка.

актуално.ком

Няма коментари: