неделя, 14 септември 2008 г.

Здравословното хранене

Плодовете ядени като десерт, могат да попречат на храносмилането. Причината е в това, че в стомаха те започват да ферментират. Яжте плодовете като предястие, но с достатъчно време преди основното ядене, или като закуска. Отлична комбинация е плодове на закуска със зърнени храни и ядки. Комбинацията осигурява достатъчно енергия, така необходима за организма.
Много от хората смятат, че след като ананасът има ензим, който подпомага храносмилането, и след като има ананасови таблетки за отслабване, е много полезно да се яде ананас след ядене. Това е погрешно – ананасът ферментира по същия начин, както останалите плодове в стомаха.

Никога не яжте след 9 вечерта
Наистина е по-добре да оставите между вечерята и съня три часа. Храносмилането постепенно се забавя към края на деня, затова правилото е че вечерята трябва да е по-лека. Не е грешка да не се вечеря, ако случайно сте пропуснали часовете преди 9. Има и хора които огладняват 2-3 часа след вечеря. Някои стоически издържат и заспиват, други се събуждат пред хладилника със сандвич в ръка посред нощ. Затова, съветват експертите, ако огладнеете след вечеря, позволете си някакъв плод или малко ядки.
Никога не лягайте с пълен стомах. Не стойте гладни цял ден, за да унищожите голямо количество храна вкъщи, та дори и преди 9. Някои хора смятат, че, колкото и обилна да е вечерята, тя е винаги по-малко като количество от храната, която могат да изядат като количество на закуска и обяд.
Мазнините са изключително важни за хормоналния баланс на организма, за имунната и нервната система, затова дори е опасно ако изобщо се лишите от тях в храната си. Друг е въпросът със съкращаването на мазнините в храната. Може да го направите като замените тлъстото свинско с риба, пресни ядки, семена, студено пресовани растителни мазнини. Избягвайте наситените мазнини които са в изобилие в хамбургерите, пържените картофи и някои полуготови продукти.

Червеното месо
Хората които доброволно се отказват от червеното месо се отказват от един отличен източник на протеини. Протеините са нашето гориво, те изграждат мускулите, мускулната тъкан и са отговорни за нейното обновяване. Става дума точно за протеините в червеното месо, наречени комплекси. Растителните протеини не могат да изпълнят изцяло тази роля, затова те попадат в друга група. Така че не се лишавайте от червеното месо. То е добър източник на желязо, което се абсорбира от организма. Червеното месо съдържа и наситени мастни киселини, които в малки количества са изключително важни за хормоналния баланс. Американски лекари са установили, че отказът от червено месо излага организма на ракови заболявания. Проблемът е все пак в дозирането на червено месо – по малко, но редовно.

Плодовият сок полезен колкото пресните плодове
Плодовият сок съдържа основните хранителни съставки на плода, но някои от тях като витамин С, се разрушават много бързо от въздуха, тъй като са водоразтворими. Целият плод ви гарантира, че ще получите 100 процента от витамин С. Плодът съдържа и растителни фибри, които са изключително ценни за храносмилането и регулират нивото на плодовата захар в организма. Плодовите сокове имат високо съдържание на фруктоза, което би могло да повиши нивото на кръвната захар.

Водата
Добре е да не пиете повече от една чаша вода с храната, защото тя разрежда стомашните сокове и влияе на отделянето. Ако се опитвате да намалите храната с цел отслабване, пийте вода в по-големи количества половин-един час преди хранене.

Кафето зарежда с енергия
Това не е вярно. Кофеинът в кафето повишава нивото на адреналин в кръвта. Затова след силно кафе сутрин се чувствате заредени с енергия. След няколко часа, ако действително ви липсва енергия и бодрост ще се чувствате уморени.
Ако сутрин сте решили да правите гимнастика без закуска, но само с чаша кафе, по-добре е гимнастиката на празен стомах, съветват експертите. Кафето стимулира организма, ако упражненията са аеробика и продължават час. На вашия организъм му трябва час, за да започне изгарянето на мазнините и едва тогава започва да действа кофеинът – подпомага превръщането на мазнините в енергия. Избягвайте силното кафе през останалата част от деня. То ще действа като стимулант, ще създаде чувство на бодрост и енергия, но след известно време ще се почувствате отново без сила и енергия. Предпочитайте други източници на енергия - здравословна закуска, гимнастика, билков чай.
Вода с лед действа прекрасно на организма.
Вярно,че в жегите се чувствате прекрасно с вода и кубчета лед. Но истината е че организмът абсорбира най-добре водата, когато температурата и до стайната. Нещо повече – много системи на лечение залагат на топлата и дори горещата вода, пита на гладно. Ако имате стомашни проблеми, макар и най-незначителни, твърдо избягвайте повече от една чаша вода с лед на ден. По правило пийте шест-осем чаши вода със стайна температура.

Маргаринът е по-здравословен от маслото
Някои видове маргарин съдържат растителни масла, които организмът не може да усвои. При готвенето мазнините в маргарина отделят свободни радикали, които се свързват от лекарите със раковите заболявания и сърдечни смущения. Никога не гответе с маргарин – използвайте безсолно масло. Внимателно проучвайте съдържанието на маргарина и ако го използвате в суров вид, трябва да сте сигурни, че е качествен и не съдържа друго освен растителни мазнини, студено преработени. Маслото, въпреки че съдържа наситени мастни съединения, има положителен ефект върху храносмилането.


козметиката.ком

Няма коментари: