вторник, 23 септември 2008 г.

Ниско кръвно налягане и хранене

Световъртеж, причерняване и гадене са основните му симптоми

Ниското кръвно налягане е по-безобидно от високото, твърдят много специалисти. Много хора са на мнение, че то е временно и се лекува с годините. Всъщност това не е съвсем вярно.

Настина хипертонията може да доведе до инфаркти, но пък и хипотонията не е за подценяване. Такива състояния трябва да се лекуват навреме и да не се оставят да се превръщат в хронични. Ако веднъж или два пъти кръвното ви е паднало под нормалните граници за възрастта и килограмите ви, това все още не означава, че имате хипотония. Ако проблемът обаче се повтаря често, непременно трябва да се търси лекарска помощ. Първите симптоми на ниското кръвно са световъртежът, причерняването пред очите, треперене на коленете и ръцете и гадене. Ако не се вземат мерки, възможно е да се стигне до припадък. Обикновено кръвното пада повече в горещо време и при обезводняване. Напоследък все повече млади хора страдат от това, възрастните обикновено нямат такива проблеми.
Спазването на строги диети от повечето девойки и яденето на крак на нездравословни храни често водят до ниско кръвно. Анемията също е една от причините за ниското кръвно. Лекарите препоръчват, когато започнат да ви обливат студени вълни или се появят черни кръгове пред очите, да легнете.

Пийте много течности
Повечето хора с хронично ниско кръвно сами усещат кога ще им прилошее. В такива моменти винаги трябва да имат подръка бутилка вода. При ниско кръвно трябва да се поемат голямо количество течности. Много добре действат газираните напитки. Лекарите препоръчват и разтворена в топла вода сол или захар. Ободряващите напитки като колата също повишават кръвното налягане, както и шоколадите, вафлите и тортичките.
Кръвното се вдига освен когато видите любимия човек и когато ядете коприва или пийвате червено вино.
Кафето, колкото и странно да звучи, не се препоръчва при падане на кръвното налягане. Кофеинът предизвиква още по-голямо снижение на границите в първия половин час. Едва след това то помага за повишаването на кръвното налягане.
След като се поосвестите, най-добре хапнете, това обикновено също помага. Непременно отидете на лекар и разберете на какво се дължи ниското кръвно налягане, то обикновено никога не идва само.


готварство.георгиеви.нет

Няма коментари: