събота, 27 септември 2008 г.

Овесените ядки са полезни за хипертоника

Равновесието, хомеостазата в човешкия организъм, наречена здраве се поддържа на първо място чрез храната. Тя възстановява загубите и осигурява движението и развитието на организма. Тексаският лекар д-р Роджър Уилямс дели хората във възрастта 30-50-годишни на две групи: в първата - здрави и устойчиви (5 до 30%), които могат спокойно да се осланят на "мъдростта" на собствения си организъм при избора на храни; лицата от втората група (70-95%) са напълно здрави и неустойчиви към диабет, алергия, хипертония, психически и онкологични заболявания, преждевременна старост и др. Те трябва внимателно, с компетентност да избират храните си. В богатото меню, предлагано от природата, едно от първите места се заема от овесените ядки. Ако на всяка полезна химическа съставка се постави балова оценка, то биологичното им въздействие не е алгебричен сбор, а позитивен резултат от взаимодействието на тези съставки. В групата на зърнените храни овесените ядки се отличават от останалите по баланса на основните хранителни съставки.

Белтъчините са колкото в някой пшенични храни и царевицата, но мазнините са 5-6 пъти повече, а въглехидратите - в средните параметри на зърнените храни. Ето такъв баланс позволява пълно усвояване от организма. Най-ниското съдържание на натриев хлорид и най-високото съдържание на калий в овесените ядки ги обуславя като диетична и профилактична храна за всички възрастови периоди на човека. Химическото противоборство между натриевия хлорид (солта) и калий определя процесите на стареене, свързано е с профилактиката на хипертонията, мозъчния инсулт, инфаркта и др.

Докато готварската сол извлича водата от клетките, то калият поддържа водноелекролитния обем в тях, осигурява зареждането им с живот. Малко растителни храни имат такъв благоприятен за усвояване комплекс от витамините А, Е и РР (никотинова киселина). Те подпомагат зрението, осигуряват детеродни функции и имат пряко отношение към красотата. Регулират растежа и гъстотата на космите, тургура и тена на кожата.

В търсенето на лекарствени средства, които автоматично да регулират "хомеостазата" - здравето на организма, приоритет трябва да имат онези, които природата сама е създала: овесените ядки, млякото, меда и др. На тях по право приляга определението стаминатори - от английското "стамина" - запас на жизнени сили и издържливост.


удома.ком

Няма коментари: