понеделник, 15 септември 2008 г.

Лекувайте последиците от стреса навреме

Съществува широко разпространено убеждение, че нещастията закаляват човека. Това не е истина. Напротив.

Те правят пострадалия по-уязвим и физически, и морално, защото отнемат вярата му в безопасния и предсказуем свят.

Според известния руски специалист в психиатрията на извънредните ситуации професор Зураб Кекелидзе най-важното е последствията от стреса да не остават нелекувани. Душата, както и тялото, имат огромни възможности за самолечение, но на тях трябва да им се помогне. Лекарят не лекува счупванията - те зарастват сами. Но ако той не постави гипс, костите зарастват неправилно. Същото е и с душата: лечението й трябва да се води от специалист и всички "изкълчвания" и "счупвания" ще бъдат фиксирани правилно.

Всеки от нас може да се окаже жертва или просто свидетел на изнасилване, катастрофа, ограбване, нещастен случай, ухапване от куче, земетресение...

Какво обаче се случва по-късно, когато всичко отшуми?
Четвърт от преживелите психична травма усещат в една или друга форма симптомите на т. нар. пост-травматично стресово разстройство:

* нарушения на съня -трудно заспиване, неспокоен сън, ранно събуждане, нощни кошмари;

* постоянна раздразнителност, възбуда, конфликтност, понякога агресия;

* двойствено отношение към микросоциалната среда - присъствието на хора дразни, а самотата угнетява;

* противоположни реакции на травмиращите събития - едни избягват всичко, което може да им напомни за тях, други постоянно се връщат към преживяното;

* понижено настроение, апатия, което сам човек дори не забелязва;

* намалена работоспособност, разсеяност, затруднена концентрация;

* поява или обостряне на соматични заболявания - язви на стомаха, дерматози, хипертония, диабет, астма...


Какво представлява пост-травматично стресово разстройство?
Вече е известно, че моментите на ужас променят химията и дори структурата на мозъка. Трансформацията започва непосредствено в мига на възникване на заплахата.
Организмът, "изпаднал от релсите", изработва мощна, доза адреналин и други вещества, които ни подготвят за борба или за бягство.
Който поне веднъж е преживял подобна адреналинова атака, познава тази необикновена яснота на съзнанието, бързина на реакциите, неочакван прилив на сили, благодарение на които дори хора със скромни възможности поставят истински рекорди.
При продължителна заплаха организмът освобождава други хормони, включително ендогенни опиати. Те потискат възпалителни процеси и болки, помагат да се спре опасно за живота кръвотечение и т.н.
Биологичните механизми, спасяващи живота в извънредни ситуации, обаче могат да окажат негативно влияние върху мозъка. Излишъците от адреналин понякога нарушават паметта и възможностите за обучение. Образно казано, бушона и може и да не изключи.
Според специалистите големите дози адреналин правят пострадалите неспокойни и хиперпродуктивни, защото състоянието на биохимична тревога се запазва за дълго в т. нар. "горещи точки".
Има версия, че по време на травми се повреждат тънки рецептори в мозъка, които обикновено забавят и нормират впръскването на адреналин в кръвта. Не бива обаче да се чака да се стига до органични увреждания, а своевременно да се потърси помощ.

Какво да направим?
1. Просто признайте, че съществува проблем.
Не го крийте нито от себе си, нито от околните.
Оставен "на тъмно", стресът има тенденция да се задълбочава. А ако не вие сте жертвата, а един от близките ви, помнете, че е много важно да го изслушате внимателно и със съчувствие.

2. Не чакайте да стане съвсем зле.
Разстройствата се лекуват с успех до 95% при навреме потърсена помощ. Изоставените случаи трудно се поддават на терапия.
Потъвайки навътре, пост-травматичните стресови разстройства често се проявяват на повърхността по съвсем различен начин: язва, хипертония, астма, диабет, псориазис, различни дерматози, които невинаги се осъзнават , като последици от психични увреждания.

3. Не се отказвайте от лекуващия лекар, ако той по повод на язва на стомаха ви изпрати при невропатолог, психиатър и психотерапевт.


розали.ком

Няма коментари: