петък, 26 септември 2008 г.

Кои медикаменти намаляват нивото на холестерола в кръвта?

• Йоннобменни смоли - предписват се рядко у нас, поради страничните действия, изразяващи се в стомашно-чревни оплаквания. Такива медикаменти са холестирамин и колестипол (колестид), които снижават холестерола по косвен начин чрез свързване с жлъчните киселини в червата. Черният дроб произвежда жлъчните киселини, необходими за храносмилането от холестерол. Чрез свързването на жлъчните киселини в комплекси, йоннообменните смоли карат черния дроб да произвежда повече жлъчка - повече холестерол се използува за този процес и по този начин по-малко холестерол достига до кръвния ток.

• Лекарства, снижаващи триглицеридите - фибратите гемфиброзил, фенофибрат (липантил), ниацин (ниаспан) намаляват продукцията на триглицериди, отстраняват ги от кръвообращението и могат да увеличат нивото на HDL ("добрия холестерол").

• Статини - действуват директно върху черния дроб, като блокират субстанциите, използувани от него за производство на холестерол. По този начин чернодробните клетки се "изпразват" от холестерола, което ги кара да поемат холестерол от кръвта. Статините могат да подпомогнат организма в "извличането" на холестерола от атеросклеротичните плаки в стените на съдовете. В групата се включват: флувастатин (Лескол), ловастатин (Липопрес, Холетар), симвастатин (Зокор), правастатин, аторвастатин (Липитор) и резувастатин.

• Лекарства, намаляващи усвояването на холестерола - тънките черва "поемат" холестерол от храната. Впоследствие той навлиза в кръвообращението. Общият холестерол е резултат от внесеният с храната и този, произвеждан от черния дроб.
Медикаментът Зетия (нерегистрирано у нас) намалява постъпването на холестерола от храната.

В резюме може да се обобщи следното:
• Изследвайте поне веднъж годишно стойностите на холестерола си, особено ако сте над 45г. възраст, ако имате повишено артериално налягане, захарен диабет, ако сте пушач или сте с наднормено тегло.

• Ако стойността е до 6,5 ммол.л и нямате други рискови фактори може да се започне само с диета и изключване на някой вредни навици. Зопомете че и най-стриктната диета може да понижи холестерола ви с не повече от 15-20% от изходните стойности

• При по-високи стойности на холестерола, особено при съчетание с други рискови фактори без да се отказвате от диетата е наложително да се консултирате с кардиолог или интернист, и въвеждане от него на медикаментозно лечение със статини. Дозировката и промяна в лечението се прави само от лекуващия лекар. Самолечението е опасно!

• Цел на лечението е достигане и поддържане на нормални стойности на холестерола.

• При болни, прекарали съсдечно-съдов или мозъчно-съдов инцидент/ стенокардия, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт/ се изискват абсолютно нормални стойности на холестерола и триглицеридите.

• Ако нивото на холестерола ви е над 8,0 ммол.л се препъръчва изследване функцията на щитовидната ви жлеза. Това става чрез кръвен тест.


дряново.нет

Няма коментари: