понеделник, 1 септември 2008 г.

Целебната сила на морето

От древни времена хората използват целебната сила на морето, за която се смята, че помага за лечението на различни заболявания. Днес тези методи, разбира се, продължават да се усъвършенстват.

Привържениците на таласотерапията имат един особено силен аргумент – в морската вода се съдържат всички необходими за живота химични елементи. Освен това уникалната сила на морето е и в това, че то въздейства на всичките 5 основни човешки чувства, а главната идея на спа процедурите е постигането на хармония между тялото и душата.

Богатите морски дарове могат да се приемат и външно и вътрешно.
Минералните вещества, с които е богата морската вода, доказано повлияват положително лечението на повишено кръвно, остеопороза, артрит, възпаления на ставите и други заболявания.

Таласотерапията насища през кожата човешкия организъм с жизнено важни микроелементи:

• магнезий, който е необходим за нормалната дейност на сърцето;
• калций, без който е невъзможно наличието на здрави зъби и кости;
• натрий - за кръвообращението ;
• фосфор, който е незаменим за активната мозъчна дейност;
• калий – за правилното функциониране на клетките.

Благодарение на съдържанието на полезни вещества морската вода помага на клетките да се борят с микроорганизмите, засилва процесите на метаболизма, оказва противовъзпалително действие и нормализира кръвообращението. Тя подобрява и проникването на козметичните препарати в кожата, стимулира функцията на еластина и колагена в кожните клетки и се отличава с овлажняващо си действие (хигроскопичните соли задържат влагата в кожата).

Минералните морски соли са важни за регенерацията на клетките на кожата. Благодарение на техните свойства кожата става по-свежа и еластична.

Морската вода се използва и при лечението на екземи, невродермит, акне, розацея, псориазис.
В основата на козметичните препарати, разработени на база на морски продукти, влизат липозоми – изкуствено създадени молекулярни съединения, които доставят активните подхранващи вещества в дълбоките слоеве на кожата. Липозомите се “натоварват” допълнително с минерали, антиоксиданти, микроелементи, които се противопоставят на свободните радикали и бързо проникват в състава на биологичните течности на организма.

Повечето продукти, създадени на основата на морската вода, са не само ефективни, но и безопасни дори при склонност към алергия, показват много изследвания.


здраве.бг

Няма коментари: