понеделник, 8 септември 2008 г.

Детоксикацията

Днес здравето ни всекидневно е подложено на всевъзможни заплахи. Околната среда е достатъчно агресивна към нашия организъм, за да си позволим да занемарим грижите си. За една година, човек натрупва повече от 1 кг токсини, под въздействието на вредни външни фактори, на лошите навици на хранене и, разбира се, на стреса.

Необходимо е да се направи равносметка на начина на хранене и да бъдат изхвърлени от менюто киселинообразуващи храни.

Ако диетата е достатъчно опростена, отпадъчните вещества се свеждат до минимум, а действието на ензимите се насочва изцяло към изчистване на натрупаните отрови.

Колкото по-малко храна ядете и колкото повече вода пиете, толкова по-ефикасно ще се детоксикира и възстанови тялото ви.

От друга страна, някои хранителни вещества подпомагат детоксикацията, така че храната, която избирате по време на такава програма, трябва да ви снабдява с точно такива елементи. Най-важните, от които се нуждае тялото, за да пречиства кръвта и тъканите, са ензимите, минералите, микроелементите и витамините. Животинските белтъчини, мазнините и рафинираните захар и скорбяла, съставляващи около 90% от калориите блокират пречистването и произвеждат голямо количество киселинни остатъци.

Ако не се брои гладуването, което си остава най-добрият начин за освобождаване на тялото от натрупаните отрови, подходящият подход включва четири основни стратегии:

- Първата и най-важна е да се въздържаме изцяло от всичко, което увеличава киселинността на кръвта и тъканите, било то храна или напитка.
- Следващата е да си съставим диета само от няколко прости, необработени растителни храни, които алкализират кръвта и тъканите, като същевременно снабдяват тялото с необходимите му за детоксикацията хранителни вещества.
- Третата стъпка е да изберем разнообразни хранителни добавки, изцяло от естествени източници, за да подпомогнем и ускорим процеса, като си осигурим важни хранителни и алкализиращи вещества в чиста и концентрирана форма.
- Четвъртата стратегия е да намалим максимално приема на калории, за да сведем до минимум производството на храносмилателни и метаболитни отпадъци и насочим употребяваната за тях енергия към детоксикацията.

Първо и най-важно: по време на детоксикация трябва да елиминирате от диетата си всички храни от животински произход — месо, яйца и млечни продукти.

Храните от животински произход се смилат с много по-голямо количество енергия и ензими, отколкото растителните. Ако ядете месо, яйца и млечни продукти, докато се опитвате да детоксикирате кръвта и тъканите си, просто няма начин тялото ви да събере допълнителните резерви от енергия и ензими, които са му необходими, за да се пречисти и възстанови.

Друга категория храни, които трябва да зачеркнете напълно от диетата си по време на детоксикация, са рафинираната скорбяла и особено продуктите от бяло брашно — като хляб, макаронени изделия и сладкиши.

Тези храни не дават нищо като хранителна стойност за процеса на детоксикация, така че спокойно могат да бъдат махнати от специалната ви диета.

Чашата суров зеленчуков сок е най-подходящата напитка с ястието от кулинарно обработени зеленчуци по време на детоксикация — сокът осигурява активните ензими и витамините, които липсват в ястието. Могат да се приемат сокове от един или повече зеленчуци, в зависимост от терапевтичните нужди на определени органи, жлези или други тъкани.

Моркови

Това е може би най-ценният зеленчуков сок за целите на детоксикацията. Морковеният сок осигурява обилно количество органични сяра и хлор за пречистването на тъканите, калций и магнезий, които подкрепят процеса на детоксикация, и естествени каротини със силни антиоксидантни свойства. Той е и добра основа за приготовление на специални комбинации с други сокове.

Цвекло

Сокът от цвекло подхранва червените кръвни телца, засилва способността им да пренасят кислорода и помага за регулиране на менструалния цикъл при жените. Сокът от цвекло е доста силен, затова наведнъж могат да се приемат само 50–100 мл, смесени със 175–250 мл морковен и/или други сокове, като този от цвекло не бива да надвишава 250 мл на ден.

Целина

Сокът от целина е отличен източник на органичен натриев хлорид, който има силни пречистващи и алкализиращи свойства и спомага за охлаждането на организма. Също така е богат на магнезий, който е необходим за производството на алкални ензими за целите на детоксикацията. Чаша пресен сок от целина сутрин е много добър начин да смекчите махмурлука, след като сте пили цяла вечер.

Магданоз

Подобно на аспержите, магданозът е мощен алкализатор с голям афинитет към бъбреците и пикочния мехур. Освен силните си пречистващи свойства за тези органи, сокът от магданоз успокоява и намалява възпаленията на пикочно-половата система, а също и детоксикира черния дроб. Магданозът е богат източник на органичен калций и магнезий и подпомага пречистването на кръвта. Комбиниран със сок от моркови, той подхранва очите и подобрява зрението. Той е силно лекарство и трябва да се приема само в комбинация с други сокове, например от моркови. Не приемайте повече от 75 мл сок от магданоз дневно.


козметиката.ком

Няма коментари: