вторник, 30 септември 2008 г.

Болестите личат по ръцете

По състоянието и оттенъка на кожата на ръцете, както и по тяхната температура, може да се разкрият важни проблеми с вътрешните органи на човека. При това подобна диагностика няма нищо общо с хиромантията, а се базира единствено на медицински факти.

Повишеното потене на ръцете е чест спътник на невротичните състояния, свързани с повишена тревожност.

Студените ръце на фона на бледа кожа и влажност на дланите са проява на нарушения в регулацията на съдовия тонус и вегетативната нервна система, например при хипотония.

Студените пръсти и нокти със син оттенък говорят за нарушено кръвоснабдяване. Най-честите причини са сърдечна недостатъчност и диабет.

Появата на кафеникави пигментни петна от обратната страна на дланта говорят за нарушения в работата на чревната система, застояване на жлъчен секрет. Подобни петна при старите хора са показател за възрастови изменения, снижаване на изработката на меланин.

Сухи горещи длани често имат хората, страдащи от хронични белодробни болести, туберкулоза.

Морковеният оттенък на дланите е сигнал за възпаление на черния дроб. При децата това може да бъде една от проявите на хранителна алергия, най-често по отношение на цитрусовите плодове.

Жълтеникавата кожа на китките сигнализира за нарушения в оттока на жлъчния секрет. Възможни са проблеми с жлъчния мехур, а така също се среща при хронични проблеми с черния дроб.

Подутите, ясно очертани сини венички по обратната страна на дланта, но без възелчета, са проява на затруднен венозен оток, може би при исхемична болест на сърцето, нарушения във функцията на сърдечните клапи, тромбофлебит.

Асиметричното потреперване на ръцете, т.е. когато едната ръка трепери повече от другата, е признак за неврологични нарушения в мозъка, начало на болестта на Паркинсон.

Симетричното треперене, възникващо при психическо напрежение, е проява на невроза.

Сухата кожа на лактите може да се дължи на недостиг на мастноразтворими витамини - А и Е, също така може да бъде сигнал за нарушения в мастния обмен, например след прекалено строга диета.

Венозният рисунък върху външната страна на дланта с добре изразени възелчета е признак за нарушения в холестероловия обмен при развитие на атеросклероза или диабет.

Честите, неизвестно откъде появяващи се синини по ръцете говорят за крехкост на съдовете и нарушения в съсирваемостта на кръвта.

Повишената чувствителност на китките на ръцете към студа е признак на алергия към студа, която по-често се среща при жените, съпровожда се с втрисане и покашляне. При недостатъчно кръвообращение през цялото време мръзнат крайчетата на пръстите.

Удебеляването, а с времето и деформацията на ставите на пръстите може да бъде признак на полиартрит, подагра, нарушения в солевия и минерален обмен на веществата.


докторбг.ком

Няма коментари: