четвъртък, 18 септември 2008 г.

Какви са последиците от психологическия стрес?

В резултат на физическия или психологически стрес надбъбречната жлеза на човека започва да отделя голямо количество глюкокортикоидни хормони. Тези хормони повишават енергийното равнище на мускулите и временно прекъсват дейности като растежа, които не са от значение в конкретния момент. В случай на хроничен психологически стрес, тези хормони, които иначе са от жизнена важност, могат да причинят заболявания като високо кръвно налягане, затлъстяване, ерозия на костите и стомашна язва.

Стресът и депресията, определяни като болести на нашето време, не само, предизвикват психологическа вреда, но и се проявяват в множество болести. Най-често срещаните проблеми, дължащи се на стреса и депресията, са някои форми на умствени заболявания, наркомания, безсъние, кожни, стомашни смущения и такива свързани с кръвното налягане, мигрени, редица костни заболявания, нарушения във функцията на бъбреците, дихателни затруднения, алергии, инфаркти и мозъчни кръвоизливи. Разбира се, стресът и депресията не са единствените причини за това, но научно е доказано, че източниците на тези проблеми обикновено са психологически.

Стресът, който причинява толкова много болести, е състояние на душевна тревога породена от чувство за страх, несигурност, превъзбуда, тревога и други напрежения, които нарушават телесното равновесие. Когато хората станат жертва на стреса, тяхното тяло реагира и подава сигнал за тревога. Така в тялото започват различни биохимични реакции: нивото на адреналина в кръвта се покачва; изразходването на енергия и телесните реакции достигат своите максимални равнища; захарта, холестеролът и мастните киселини се утаяват в кръвта; кръвното налягане се покачва и пулсът се ускорява. Когато бъде изпратена глюкоза до мозъка, нивата на холестерола се покачват, а това означава опасност за тялото. Покачването на нивото на холестерола води до поява на диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, рак, язва, дихателни заболявания, екземи и псориазис.

ЕДНА ОТ НАЙ-ПАГУБНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ НА СТРЕСА Е ИНСУЛТЪТ.
Проучванията показват, че агресивните, нервните, загрижените, нетърпеливите, съпернически и неприятелски настроените, сприхавите хора са много по-склонни към сърдечни удари, отколкото тези, които нямат подобни склонности. Причината за това е, че извънредното стимулиране на симпатичната нервна система, започнато от хипоталамуса, също предизвиква извънредно отделяне на инсулин и следователно натрупването му в кръвта. А нито един от факторите, които водят до коронарно сърдечно заболяване, не играе толкова решителна и пагубна роля, както инсулинът в кръвта.

Съществува връзка и между стреса и имунната система. Психологическият стрес оказва сериозно влияние върху имунната система и води до нейното увреждане. Когато е изложен на стрес, мозъкът повишава производството на кортизол/катаболен хормон/ в тялото, който отслабва имунната система. Казано по друг начин, между мозъка, имунната система и хормоните съществува директна връзка.

С една дума, стресът уврежда естественото равновесие на човешкото същество. Постоянното излагане на това анормално условие уврежда телесното здраве и води до много смущения. Магическите или така наречените “изкуствени болести” са на психологическа основа. Те се появяват без очевидни причини, без физически увреждания и поразяват често нервната система.

чудеса.нет

Няма коментари: