вторник, 9 септември 2008 г.

Калните бани - лечение и релакс

SPA философията за здраве и красота чрез водата е комплексна балнеотерапия, включваща животворното въздействие на водата върху организма, нейните минерални съставки и природни продукти.

Лечебната кал, добивана в природните калища е един от най–ефикасните природни продукти на водата, получени вследствие на нейното естествено ландшафтово въздействие, акумулирало в продължение на хиляди години полезни минерали, микроелементи, органични хранителни съставки, витамини и антиоксиданти....

Лечебната кал представлява еднородна пластична маса, с висока топлоемкост и високо съдържание на биологично активни вещества и живи микроорганизми.

Естествено образуваните природни калища се срещат в близост до термични минерални извори в плодотворни речни долини или в богати на микроводорасли морски дъна. Те представляват необятен естествен резервоар за здравето и красотата. В древността калните бани са използвани за естествено средство за хигиена, за поддържане и възстановяване на физиологичното състояние на организма, а също и за болкоуспокояваща и лечебна терапия.

В античните римски терми термалните кални бани са представлявали атрактивен възстановителен ритуал за тялото и ума, за лечение на травми след битки, за лечение и възстановяване на живителните сили на организма. Днес калните бани са широко достъпни и приложими както за релаксация и разкрасяване в модерните spa центрове, така и като основна лечебна и възстановителна терапия в балнеосанаториумите.

Какво се случва с нашето тяло по време на калните бани, докато релаксираме в термална кална вана или в кален комплекс?

Лечебната кал и нейните микрочастици проникват в кожата и стимулират циркулацията в клетката, постепенно се активира активното кръвообращение, което стимулира изхвърлянето на отложените в тъканите вредни вещества и токсини. Същевременно кожата абсорбира биологично активни хранителни вещества и минерали, съдържащи се в калите. Постепенно тялото започва да се захранва с необходимите му елементи, мускулатурата и органите – да релаксират и регенерират, лимфния дренаж е стимулиран и калта лесно абсорбира отложената мръсотия и шлаки. При така активираният интензивен метаболизъм тялото регенерира, имунната система укрепва, възстановяват се жизнените процеси на организма.

Калните бани са своеобразен SPA ритуал, започващ с подготовка на тялото и ума за активна релаксация, преминаващ постепенно към детоксикация, регенерация на целия организъм и психичното състояние, завършващ с възобновяващ аурата SPA душ.

Кога е необходим ритуалът на калните бани?
Калните бани могат да се прилагат винаги, когато тялото е изморено или когато имате нужда от регенерация на силите на организма, възвръщане на бодрия тонус, релаксация и глътка свежа красота на кожата. Все пак трябва да се внимава при високо кръвно налягане и термални апликации при разширени вени. Необходимо е също така да подбирате лечебните кали според случая и необходимостта. А най–добре е да се обърнем към SPA терапевтите и специалистите, които според минералния и органичния състав на калта и според нуждите на организма препоръчват калните бани за детоксикация, имунотерапия, антицелулитна терапия, регулиране на наднорменото тегло, калолечението на редица заболявания, козметичната SPA терапия за красота или кални бани за здраве. Ритуалът на калните бани предлага приятни SPA изживявания, които ни връщат към естествената SPA култура на здравето и красотата и възстановяват позитивната ни жизнена енергия.


козметиката.ком

Няма коментари: