вторник, 30 септември 2008 г.

Рисковите фактори за сърдечен инфаркт

1. Наднорменото тегло
Увеличаването на теглото често става около 30тата и 50тата година от живота.Което е особено критично за кръвообръщението и за сърцето. Специалистите казват, че дори само опит за редуциране на теглото намалява рискът. И това е така, защото с диетата човек започва да приема повече пресни плодове и зеленчуци за сметка на месата и сладките храни. Правилното тегло вече не означава само броя килограми. нОт значение е и обиколката на корема. Измерва се на нивото на последното ребро. Независимо от ръста, тя не трябва да надвишава 88см при жени и 108см при мъжете.

2. Тютюнопушенето
Тютюнопушенето повишава кръвното налягане и освен това сериозно увеличава риска от сърдечен инфаркт. Пушачите умират около 5 пъти по-често от инфаркт на миокарда, отколкото непушачите. Затова силно се препоръчва да се откажете от цигарите, ако пушите редовно.

3. Алкохолът
Злоупотребата с алкохол може да доведе до физическа и психическа зависимост. По правило уврежда непоправимо черния дроб, стомаха и повишава възможността за развитие на неоплазми. Изследванията в действителност показват, чев малки количества може да бъде полезен на сърдечно-съдовата система, тъй като разрежда кръвта и почистава от отлагания. Но малки количества означават 30г концентрат или една чаша вино, най-добре червено вино. Но само тези количества са препоръчителни. Ако се превишават , то алкохолът има вече обратния ефект.

4. Високо кръвно налягане
Според статистическите данни 58%от мъжете и 60% от жените пострадали от сърдечен инфаркт са били с повишени стойности на атрериалното налягане.Разумно е редовно да се измерва и ако се налага да се контролира с медикаментозни средства. Търсете съвет от лекар, ако стойностите са над нормалните за съответната възраст.

5. Повишените нива на холестерол
Нивата на холестерол са едни от основните рискови фактори за развитието на сърдечен инфаркт. Той е параметърът, който допълнително довежда до увреждане на съдовете като стимулира възпалителни процеси и подпомага склерозирането на съдовете.

6. Атеросклерозата
Отлаганията по периферните съдове са сред значителните фактори. Те могат да бъдат установете чрез компютърна томография, без контраст. Високите нива на калциране обаче не означават автоматично стесняване на съдовете. Възможно е това разпределение да е повърхностно. В тези случаи се прави натоварващо изследване ЕКГ.

7. Фамилна обремененост
Успоредно с традиционните фактори от значение е и фамилната обремененост. Днес голям брой генетични фактори позволяват да се диагностицира индивидуалния риск. Те дават сведения за поносимостта към определени медикаменти, регулирането на кръвното налягане и възпалителкните промени в организма.

8. Захарният диабет
Високите нива на кръвната захар са много опасни за съдовете. Много лесно може да се измерят стойностите на кръвната захар или на захарта в урината. Това може да стане във всяка една лаборатория. Дори и при личните лекари, които разполагат с глюкометри. И тъй като наднорменото тегло е един от предразполагащите фактори, е въпрос на личен избор и профилактика да се пристъпи към изследване и диагностициране навреме.


докторбг.ком

Няма коментари: