понеделник, 8 септември 2008 г.

Чудото на Антиоксидантите

Надписите върху всичко – от шоколада, през сока от нар, до овлажнителите крещят за ползата от антиоксидантите. Щастливи сме да кажем, че това съвсем не е преувеличено.
Изследване, след изследване доказват, че антиоксидантите помагат за предотвратяване появата на рак и сърдечни заболявания, предпазват паметта, намаляват риска от дегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер, предпазват ставите, успокояват болката, намаляват мускулната чувствителност и умора, освен това предотвратяват появата на катаракта и дори забавят появата на бръчки.

Антиоксидантите патрулират из нашето тяло и възстановяват повредените молекули. По време на четенето на тази статия, вероятно ще ви се прииска всяко нещо, което ядете, както и всичко, което слагате върху кожата си да е заредено с антиоксиданти.

Когато радикалите атакуват...

Преди да достигнем до "анти-", нека обясним частта "оксиданти":
При условие, че не сте монах, живеещ в Хималаите, хранещ се с "чиста" храна и дишащ чист въздух, мислещ само по правилата на Зен, и така седем дни в седмицата, то във всеки друг случай вие сте непрестанно бомбардиран от негативни елементи – от замърсяване, през химикали, до ултравиолетови лъчи, които увреждат вашите клетки. Дори собственото ви тяло произвежда хормони на стреса и токсични химикали.

Токсините отслабват молекулите в клетките, като им "взимат" електроните – единици в клетките, които носят електрически заряд и позволяват на клетките да работят заедно. Лишените от електрони молекули, наречени свободни радикали или оксиданти, опитват да наваксат загубата, крадейки електрони от други клетки. Това уврежда, т.е. оксидира тези клетки и ги превръща в свободни радикали. Можем да го наречем "нашествието на крадците на електрони". Веднъж, след като е създаден свободния радикал, вредата се разпространява бързо.

Свободните радикали в кръвоносните съдове – причинени от консумирането на силно изпържена храна, цигарен дим или замърсен въздух – променят структурата на "лошия" холестерол, и това предполага предразположеност към запушване на артериите, което пък води до сърдечни проблеми. Силната слънчева светлина и мръсния въздух могат да предизвикат създаването на свободни радикали в очите ви и да увредят ретината или в кожата, където увреждат ДНК клетките и увеличават риска от рак и ускоряват появата на бръчки.

За щастие има своеобразна "хранителна полиция", която се справя с тези нарушители. Можете да ги откриете в храните, които обичате – не само в плодовете и зеленчуците, но и във виното, шоколада и дори телешкото.
Както се подразбира и от наименованието им, антиоксидантите спират вредата като заменят "отвлечения" електрон на молекулата, без да увреждат друга молекула, а това обезоръжава свободните радикали.

Антиоксидантите вършат повече работа от това да спасяват клетки в стрес, като специални агенти те са създадени да се справят със специфицирани врагове: Isothiocyanates, открит в броколито отстранява замърсители като никотина и смога и така се бори с появата на рак. Витамин С блокира неконтролираните клетъчни формации, които предизвикват образуването на тумори. Selenium "събужда" гените, нужни да се предотврати канцерогена.

Антиоксидантите са като 1 милион микроскопични рамбовци на мисия да спасят тялото ви отвътре.

Великолепната седморка:

1. Селен (Selenium): Върши двойна работа – действа като антиоксидант и освен това ускорява процеса на създаване на антиоксиданти в тялото. Намира се в скаридите, в някои видове риба, бразилските ядки.

2. Витамин Е: Забавя опустошителното влияние на времето върху кожата ни. Намира се в слънчогледовите семена, лешниците и фъстъченото масло.

3. Витамин С: Защитава ДНК и помага на тялото да използва витамин Е максимално ефективно. Намира се в големи количества в папаята, чушките, броколито.

4. Carotenoid: Този пигмент предпазва очите и кожата от вредните слънчеви лъчи. Най-голямо съдържание на Carotenoid има в морковите, тиквата и спанака.

5. Isothiocyanates: Тези антиоксиданти нокаутират ензимите-причинители на рак. Срещат се в броколито, брюкселското зеле, карфиола.

6. Полифенол (Polyphenols): Те трансформират нашите любими пороци в добродетели. Съхраняват паметта. Намират се в черния шоколад (високото съдържание на какао е за предпочитане), червеното вино, чая и кафето.

7. Коензим Q10: Свързан е с предотвратяването на мигрена и предпазва мозъчните клетки. Помага и при ниско кръвно налягане. Среща се в храни като крехкото месо, пилешките гърди и всички видове риба.


козметиката.ком

Няма коментари: