неделя, 28 септември 2008 г.

Високото кръвно - вик за помощ

Това заболяване се определя от някои специалисти като “безмълвно и опасно”. В част от случаите протича без симптоми или само с лек задух при физически усилия, главоболие, зрителни нарушения. Може да се открие и лекува при някои пациенти едва след получаване на мозъчен удар. Профилактиката и ранното откриване на хипертонията предпазват от късните усложнения: сърдечно съдови заболявания, бъбречно увреждане, зрителни смущения,мозъчни кризи, инсулти.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ?
Свиването на сърцето изтласква кръв и се образува известно налягане в кръвоносните съдове. Артериите са еластични и реагирасъс свиване или отпускане-оттам апаратите за измерване реги стрират т.н. горно и долно нива. Приема се, че 120 на 80 мм. живачен стълб е нормална стойност за здрав човек, а при възрастните до 140 на 80мм. При промени в еластичността на съдовете/ натрупване на плаки/ се отчитат други стойности на кръвното налягане.

ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИ ФАКТОРИ

- Наследственост;
- Възрастови особености- по-възрастните са по-застрашени, макар,че има и много млади хора, както и деца хипертоници. Над 65 год. възраст шансът да станеш хипертоник е повече от 60% ;
- Расови предразположения- по- често боледуват чернокожите, в сравнение с бялата раса;
- Наднормено тегло- при хора с над 30% затлъстяване вероятността от хипертонична криза е по-голям;
- Прекомерна консумация на готварска сол- нашата нация консумира много от този продукт;
- Консумация на алкохол;
- Противозачатъчни средства-комбинирани с горните фактори при някои жени може да се отключи и хипертонията;
- Обездвиженост-българинът малко спортува, малко се движи, не поддържа физическа активност;
- СТРЕСЪТ- в днешно време причини за напрегнатост и тревожност има много- болните трябва да помислят сами за намаляване на тези фактори- разходки,физически труд,смяна на климата, консултации с психолог и пр..

АКО ВЕЧЕ ИМАТЕ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
Необходим е преди всичко чест контрол на нивата на кръвното налягане и консултация със специалист. Предписаните лекарства следва да се приемат редовно. Самолечението е крайно- рисковано.
И НАЙ-ВАЖНОТО- ПРЕДПАЗВАНЕТО И НАВРЕМЕННИТЕ МЕРКИ ЩЕ ВИ РАЗРЕШАТ ДА ЖИВЕЕТЕ ПЪЛНОЦЕННО.


по материал от интернет

Няма коментари: