четвъртък, 25 септември 2008 г.

Тайните на съня

МИТ: Когато хапнем добре през деня, ни се приспива
РЕАЛНОСТ: Много хора мислят, че дневната сънливост се дължи на доброто похапване на обяд. В действителност тук не съществува никаква зависимост. Дори и нищо да не хапнеш на обяд, сънливостта пак ще я има. Не отговаря на действителността и широко разпространеното мнение, че причината за сънливостта по обяд зависи от климатичните условия. По време на обедните горещини жителите на южните страни са също толкова сънливи, както и северняците.

МИТ: Вредно е да се спи през деня
РЕАЛНОСТ: Много хора смятат, че да се спи през деня е вредно за здравето. Обаче учените от института “Макс Планк” в Мюнхен твърдят, че сънливото състояние по средата на деня и нуждата поне за малко да полегнеш напълно съответства на човешката природа. Този, който по това време съзнателно се бори с дрямката, подлага живота си на съвсем реални опасности.

Статистиката показва, че около една четвърт от пътнотранспортните произшествия стават най-често след средата на деня.

Учените отбелязват, че издръжливостта на човешкия организъм може значително да се увеличи, ако наред с нощната почивка имаме възможност да подремнем и през деня. 15-20-минутният сън по обяд влияе благотворно на мозъка, подобрява настроението, стимулира работата на сърцето.

По данни на научните изследвания, жителите на Средиземноморието много по-рядко получават инфаркти, отколкото жителите на други страни. Обяснението е просто - традиционната сиеста (следобедната почивка).

Неотдавнашни изследвания, направени от Канадския институт за съня, показват, че в течение на работния ден е полезно да поспиш. 20- минутният сън не само чудесно възстановява силите, но може дори да доведе до последващо повишаване производителността на труда. Някои крупни корпорации в Северна Америка вече са си направили съответните изводи и създават за служителите си условия за нормална почивка.

МИТ: Топлото питие помага при безсъние
РЕАЛНОСТ: Твърденията, че сладкото топло питие помага при безсъние не отговарят на действителността. Пиенето на чай вечер е в по-голяма степен утвърден обичай, отколкото научна препоръка. Благодарение на сладката топла напитка, разбира се, можеш да се отпуснеш. Но само в случай, че нищо не те тревожи.

МИТ: Хората, които сънуват, са по-чувствителни
РЕАЛНОСТ: Не е вярно. Всъщност всички хора без изключение сънуват. Даже и тези, които мислят обратното. В действителност те забравят всичко, което са сънували през нощта. Това потвърждават енцефалограмите, направени по време на сън. Сънищата си обаче помнят само тези, които спят неспокойно и се будят често. Въпреки разпространеното мнение, липсата на спомени за сънуваното изобщо не е признак за сивота и липса на въображение. Според някои специалисти това означава само че нервите на този човек са все още наред.

МИТ: Хората, ритащи насън, са агресивни
РЕАЛНОСТ: Хората, които ритат насън, не са агресивни, както е прието да се мисли. Понякога жената, която съпругът рита по време на сън, след като си е напълнила главата с популярна литература по психоанализа, започва да мисли, че по този начин той несъзнателно реализира истинското си подсъзнателно отношение към нея. Това обаче са пълни глупости!

“Синдромът на неспокойните крака” всъщност е неврологичен проблем. Специалистите отбелязват, че той е характерен за хората, които дълго време стоят пред компютъра. И за това през нощта “краката-безделници” търсят възможност да проявят активност. А за да няма ритници под завивките е напълно достатъчно да се натоварят краката с макар и малко физически упражнения.

В последно време е модерно да се учат чужди езици насън. Но много лекари не го препоръчват, защото това, освен че е болезнено, е и опасно. Нашият мозък периодично има нужда от почивка, която той получава по време на спане, и не трябва да му се пречи. В противен случай той може да се разбунтува, като ни лиши от най-сладкото физическо удоволствие - съня.

МИТ: Мъжете по-често сънуват еротични сънища
РЕАЛНОСТ: Въпреки широко разпространеното мнение, еротичните сънища, съпроводени с оргазъм, много по-често се присънват на жените, които не са лишени от сексуален живот, а напротив - имат пълноценен полов живот или често мастурбират.


лекар.бг

Няма коментари: