петък, 5 септември 2008 г.

Всеки трети българин е застрашен от сърдечно-съдови заболявания

Всеки трети българин е застрашен от поява на сърдечно-съдови заболявания, показват резултатите от първото голямо скринингово проучване в България, каза д-р Здравко Каменов, ендокринолог в Александровска болница, на семинара "Генетично здраве, генетичен риск, генетични изследвания", цитиран от БТА.

Проучването е приключило през май т.г. и е извършено от Клиниката по ендокринология към Александровка болница. Над половината от участниците имат наднормено тегло, а 42 на сто от тях водят заседнал начин на живот, като това са два от рисковите фактори, допринасящи за поява на сърдечно-съдови заболявания, допълни д-р Каменов. Една трета от анкетираните имат значително повишен риск от развитие и на диабет.

Пушачите са били 39 процента от анкетираните, а 18.3 на сто от мъжете редовно пият алкохол, допълни лекарят, посочвайки тютюнопушеното и алкохола като други рискови фактори. 62.6 на сто от участниците имат фамилна обремененост, имат в семейството си болен от хипертония, диабет или сърдечно-съдово заболяване. Най-често се среща хипертонията - 62.3 на сто, последвана от диабета - 32.2 на сто, допълни д-р Каменов. 18.8 на сто от анкетираните не са знаели, че имат високо кръвно налягане.

От взелите участие в проучването 36.8 на сто са клинично здрави.

Най-сериозната причина за риск от сърдечно-съдови заболявания е диабетът, допълни д-р Каменов. По думите му до 2025 година болните от диабет в световен мащаб ще бъдат 300 милиона човека. 66 процента от пациентите с остър миокарден инфаркт в света не са знаели, че са болни от диабет. По думите
му 75 на сто от диабетиците умират от сърдечно-съдови заболявания.


днес.бг

Няма коментари: