сряда, 24 септември 2008 г.

Продукти срещу високото кръвно

Световната медицина усилено търси средства срещу различните заболявания. Медиците се стремят да избавят човечеството от бързо разпространяващите се болести, които водят до общо влошаване на здравето и летален край. Сред тях се нарежда и хипертонията, която през последните години значително се "подмлади".

Все по-често жертви на хипертонията стават хора на 20-30 години. Кардиолозите наричат болестта "бомба със забавено действие", а усилията на много медици и изследователи са насочени към откриване на различни начини за борба с нея.

Норвежките учени от Научния рибарски колеж смятат, че морските продукти и на първо място скаридите са мощно оръжие в борбата с това заболяване. В т.нар. морски дарове и особено в главите на скаридите се съдържа голямо количество фосфор, йод, желязо и калций, които повишават имунитета на организма, а в тяхната обвивка е открито голяма количество хитин, който предотвратява запушването на съдовете.

Скаридите съдържат и много протеин, който е способен да намали артериалното налягане, заявяват учените, цитирани от Би Би Си, след провеждането на своите изследвания.

В борбата с хипертонията помагат също плодовете и зеленчуците, особено патладжанът, който е богат на калий, както и грейпфрутът, който също съдържа голямо количество калий и целулоза.

Не трябва да се забравя и основният източник на калций - млякото, което предпазва също така и от инсулт и остеопороза. А мангото е богато на калий, каротин (витамин А) и целулоза.

За профилактика на хипертонията учените препоръчват да се консумира по-често зелен грах, печени или варени картофи и сливи.


aktualno.kom

Няма коментари: