сряда, 17 септември 2008 г.

Какви медицински апарати трябва да имаме задължително у дома си?

Всички домашни медицински апарати условно могат да се разделят на диагностични (измерващи температура, кръвно налягане, нивото на захар в кръвта) и физиотерапевтични. Кои от тези лечебни апарати и уреди е полезно да имаме у дома си?

ВЪВ ВСЕКИ ДОМ ТРЯБВА ДА ИМА ТЕРМОМЕТЪР И АПАРАТ ЗА КРЪВНО
Номер едно в този списък е термометърът. Съвременните термометри са два вида - цифрови и електронни. Появиха се дори инфрачервени термометри, които се слагат в устата и измерват температурата само за 1-2 секунди. Те, както виждате, са по-бързи от обикновените термометри на принципа на живака.

Апарат за измерване на кръвното налягане трябва да има всяко семейство. Кръвното си налягане е нужно да измерват не само страдащите от това нарушение, но и здравите, прехвърлили 40-те.

Обикновените апарати вече не са скъпи, всеки може да си позволи, но те изискват чужда помощ при измерване на кръвното налягане. При продължително използване е желателно да бъдат проверявани периодично, за да измерват по-точно.

Електронните апарати дават възможност на всеки сам да измерва кръвното налягане, но не може да се гарантира точност, освен това са по-скъпи. Затова, когато сте решили да си купите апарат за измерване на кръвното налягане, обръщайте внимание на инструкциите и на гаранционния талон.

Болните от захарен диабет да се снабдят с апарат за измерване нивото на кръвната захар, който се нарича глюкомер. Той е удобен за използване и позволява да се получи точен резултат само за 20-30 секунди. Вече има и по-модерни апарати, които измерват не само нивото на захар в кръвта, но и холестерола, което е много важно за болните.


лекар.бг

Няма коментари: