понеделник, 15 септември 2008 г.

Анализът на урината

Урината е биологична течност, изработена от бъбреците. Чрез нея се изхвърлят от организма крайните продукти от обмяната на веществата, излишната вода и соли. Анализът й може да ни разкаже много.

Най-разпространеният, клиничният анализ открива само някои и други отклонения от нормата, които са повод за детайлно изследване и назначаване на други допълнителни анализи.

Цвят на урината.
Ако всичко е нормално, той трябва да бъде сламено-жълт. Но цветът на урината се определя и от нашите пристрастия. Някои продукти и лекарства го променят. Но ако в урината има кръв, това е тревожен сигнал и веднага трябва да се отиде на лекар. Може да е признак на тумор, да е следствие от травма или да говори за наличие на камък, който при придвижването си е повредил пикочния мехур.
Главното е да се намери причината, предизвикала кръвотечението.
Най-често повишена интензивност на оцветяването става при жени с цистит, особено с много рецидиви.

Прозрачност.
Урината на здравия човек винаги трябва да е прозрачна.
Ако е мътна, значи в нея има бактерии, слуз, соли и други.

Плътност.
Плътността показва концентрацията на разтворените в нея вещества. При различните хора е различна, но колебанието е в определени граници.
Относителната плътност в един общ анализ на практика не дава никаква информация. Има специални проби, които показват функцията на концентрацията на бъбреците.
Например, за тази проба се използва пробата на Зимницки.
В продължение на 24 часа урината се събира на всеки три часа, определя се количеството и относителното тегло и се сравнява.
Ако способността на бъбреците за концентрация е добра, то плътността през цялото време се променя.Ако показателят през цялото време е еднакъв, това говори за увреждане на функцията.
Повишена относителна плътност на урината се наблюдава или при ограничена употреба на течности, или при загуба на течности( при повръщане, разстройство), при диабет.
Понижаването на плътността говори за бъбречна недостатъчност, много употреба на течности, недостиг на захар и гладуване.

Утайка.

* Левкоцити. Те са главният признак за възпаление на бъбреците и пикочните пътища (цистит), простатит и други инфекциозни заболявания.
Трябва да се направи допълнителен анализ - посявка, за да се разбере кой причинява възпалението.
По правило това са патогенни микроби. Към посявката в идеалния случай се прилага и антибиотикграма - проверка на чувствителността на микробите към тези или онези антибиотици.

* Еритроцити. Ако количеството им е повишено, това означава нефрит, нефроза, възпалителни процеси в пикочните пътища, пикочокаменна болест. Назначава се допълнителен анализ на урината.

* Цилиндри.
Това са белтъчни образования. Наличието им е признак за заболяване на бъбреците и е повод за детайлно изследване.

* Бактерии.
В урината на здравия човек те отсъстват.

* Слуз.
Може да има в ограничени количества, но по-добре е въобще да я няма.
А ако количеството е повишено, става дума за възпаление на пикочните пътища и простатит.

* Неорганична утайка.
Това са солите: те са няколко вида.
Ако количеството им е повишено, означава склонност за образуване на камъни. Щом се разбере обмяната на какви соли е нарушена, може да се предположи химическият състав на камъка.
Ако пък няма камъни, да се препоръча съответстваща диета.


Химически състав.

* Белтък.
По-добре е да го няма.
Но той може да се появи при ситуации, свързани с нарушена пропускливост на съдовете.
При подрастващите най-често се наблюдава ортостатична протеинурия, когато поради рязка смяна на тялото (от хоризонтално във вертикално положение) белтъкът по-бързо прониква в урината. Това се смята за физиологична норма.
Тревожно е, ако е високо количествoтo на белтък - протеинурия. Причината може да е нефрит, нефроза - трябва консултация с лекар.
Белтъкът е много важен показател при бременност.
Съществува показател ОПХ -оток, протеинурия, хипертония. Това говори за нарушена функция на бъбреците, която води до оточност и е възможно повишаване на артериалното налягане.
* Гликоза.
И тя, както и белтъкът, може да се появи при повишена пропускливост на съдовете. Не би трябвало да прониква в урината.
Отделянето на гликоза с урината говори за захарен диабет, остър панкреатит или други заболявания.
* Билирубин.
Присъствието на различни жлъчни киселини е също показател за различни ферментни нарушения, които се случват рядко, но ако ги има, изискват подробно изследване. Може да става дума за захарен диабет или за някакъв вид жълтеница.


Реакция на урината.
Тя може да се колебае в определени граници, но може да излиза извън тях в едната или другата посока поради различни нарушения при солите и ферментите, предизвикани от употребата на една или друга храна.
Употребата на месо води до окисляване на урината, а млечно-растителната храна - към увеличение на рН.
Кисела реакция има при захарния диабет, при подагра или тежка бъбречна недостатъчност.
Алкална реакция се наблюдава при възпалителните процеси на пикочните пътища, при повишена киселинност на стомашния сок. Но при всички случаи реакцията на урината е показател за детайлни и по-обемни анализи.

Съвети.
За да са ви точни изследванията, следвайте нашите съвети.

* Най-напред трябва да се погрижим за стерилността. Сега в аптеките продават стерилни шишенца, които не струват скъпо и които ще ви спестят изваряването.

* Необходимо е преди даването на урината да се измиете хубаво и първата струйка урина да не попада в шишенцето.

* Добре е урината да се приготви рано сутринта и веднага да се занесе за изследване. Ако престои, в нея се появяват соли.

* Седмица преди изследването не пийте лекарства, които влияят на анализа на урината. А ако това не е възможно, ако не можете да прекъснете някакво лечение, предупредете лекаря за взетите лекарства.

* Възможно е нормалното изследване да е резултат не на липсата на възпаление, а на лечението.

* Хранете се както обикновено. Не бива да пиете и повече течности, защото ще бъде определена неточно плътността на урината.


розали.ком

Няма коментари: