сряда, 17 септември 2008 г.

Солта програмира високото кръвно още в детството

Употребата на солена храна води до повишаване на кръвното налягане у децата и увеличава риска от развитие на заболявания на сърцето в зряла възраст, пише Guardian. До такъв извод са стигнали британските учени след като направили мащабно изследване , в което участвали 1,5 хил. деца. А в резултатите на друго изследване, публикувано на страниците на Journal of Hypertension, се привеждат следните данни: всеки допълнителен грам сол, изяден от детето, повишава кръвното му налягане с 0,4 мм жив. ст.

Диетологът Джо Батън (Jo Butten) казва: «Родителите задължително трябва да проверяват на етикетите на хранителните продукти какво е съдържанието на сол преди да предлагат тези продукти на децата. За родителите е трудно да кажат на децата, че не трябва да хрускат чипс или хапват полуфабрикати всеки ден, но са длъжни да го направят за да избегнат по-нататъшни проблеми със здравето на детето». Диетолозите призовават ежедневната употреба на сол да с съкрати от 10-12 гр дневно до 3 гр. дневно.

Професорът по профилактична медицина Малкълм Лоу (Malcolm Law) от Лондонския университет добавя: «Това е много важно откритие, което потвърждава, че солената храна увеличава кръвното налягане още в детството. Разликите в систоличното кръвно налягане между децата с високо- и ниско-солни диети може да ни се струват малки, но с възрастта те водят до болести на сърцето и удари». Агенцията по стандарти на продоволствията FSA (Food Standards Agency) препоръчва децата в ранна възраст да употребяват възможно най-малко сол. Максималното потребление на сол при 3-годишни деца не трябв да превишава 2 грама дневно, за 4- 6-годишните - 3 грама дневно, за 7- 10-годишните - 5 грама дневно. А бебетата въобще не трябва да приемат сол!


лекар.бг

Няма коментари: