вторник, 2 септември 2008 г.

Лекува ли се с пълен глад високо кръвно налягане?

От десетина години съм била хипертоничка, без дори да подозирам. Веднъж ми стана зле и лекарите откриха хипертонията ми. Искам сега да ви попитам дали чрез пълно гладуване от няколко дни на месец ще мога да вкарам кръвното си налягане в нормата и да не пия повече хапчета?

Мирела Димитрова – Пловдив

Не съветваме никого да премине към пълен глад, при положение че от години има високо кръвно налягане. Ако гладувате повече от два дена, ще ви се появят световъртеж, главоболие, ще нарушите съня си, ще станете раздразнителни. По-добре е да започнете някаква диета, но по препоръка на личния ви лекар. Самолечението няма да ви донесе нищо добро.

ДИЕТА ЗА ХИПЕРТОНИЦИ
• Дневното меню трябва да включва не по-малко от 10 основни групи продукти: зърнени храни, плодове, зеленчуци, обезмаслени млечни продукти, месо, птици, риба, орехи, семки, боб и растителни масла.

• Зърнените продукти са основни източници на енергия и целулоза. Всеки ден трябва да се приемат от 7 до 8 порции храна с такова съдържание. Една порция се състои от: тънка филийка хляб, половин чаша сварен ориз и една чаша пресен сок от моркови.

• Плодовете и зеленчуците доставят нужния на хипертониците калий, магнезий и целулоза. Всеки ден трябва да се консумират по 4-5 порции от такива продукти. За една порция се смята една чаша натурален сок, няколко сурови зеленчука, един плод (ябълка, круша, праскова, кайсия) и 50 грама сухи плодове.

• От зеленчуците най-полезни за хипертониците са картофите, морковите, зеленият грах, тиквата, ряпата, марулята, всички видове зеле и всички диворастящи плодове.

• От плодовете най-подходящи са прасковите, бананите, гроздето, мангото, дините, ананасите, сините сливи, стафидите и кивито.

• Яжте всеки ден чесън (пресен, в капсули или таблетки). Той съдържа съдоразширяващото вещество ацилин.

ХРАНА ЗА ХИПЕРТОНИЦИ

ПОДХОДЯЩИ СА ОБЕЗМАСЛЕНИТЕ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
От 20 години страдам от високо кръвно налягане. Винаги през зимата изпадам в паника. Докато през лятото мога да го регулирам с диети, с билки и хапчета, то през зимата не мога да се справя. Помогнете ми!

Иванка Дамянова – Плевен


Това, което можем да ви препоръчаме като подходяща храна, са млечните продукти. Докато всичко останало, което купувате от магазина, носи рискове с лошото си качество, то млечните продукти не могат да ви подведат. Добре е те постоянно да присъстват на масата на хипертоника. Задължително е да са обезмаслени и да се консумират по една порция поне по един път на ден. За порция се смятат 100 г обезмаслено сирене и чаша прясно или кисело мляко. Може да се добавят и 50 г кашкавал.


блитц.бг

Няма коментари: