събота, 20 септември 2008 г.

Камъни и чужди тела в пикочния мехур

Камъните в пикочния мехур биват първични и вторични. Първичните се образуват в мехура, а вторичните слизат в мехура от бъбреците и пикочопроводите. Срещат се по-често у мъжете, в детската и старческата възраст. Камъните в пикочния мехур имат различна големина и са единични или множествени — могат да бъдат даже стотици. Формата им е кръгла или овална, а в някои случаи страните им са плоско изгладени. На цвят са различни според химическия състав (уратни, фосфатни, оксалатни камъни). Когато пикочният мехур не е инфектиран и камъните не запушват изходното отверстие на пикочопровода, може да няма никакви оплаквания. Оплакванията зависят от подвижността, размерите, формата и повърхността на камъните, от състоянието на простатната жлеза и от наличната инфекция. Най-често първите прояви на камъните в пикочния мехур са честите позиви за уриниране по време на движение. Нощно време, когато болният е в покой, уринирането е нормално по честота. Обикновено уринирането е придружено от болки, които се излъчват към изхода на пикочния канал. Нерядко в края или по време на уринирането се отделя кръв. Когато камъкът е немного голям, той може да прекъсне струята на урината, а понякога болният е в състояние да уринира само ако промени положението на тялото си. Ако към камъните в мехура се прибави инфекция, състоянието на болния се влошава рязко. Температурата се повишава, обикновено има неколкократни втрисания, болките и смущенията при уринирането се засилват.

Разпознаването на камъните в пикочния мехур се основава главно върху данни от болния за предшествуващи бъбречни камъни, но се уточнява с помощта на специални изследвания.

Лечението на малки камъчета в пикочния мехур става чрез раздробяването им със специален инструмент и последващо промиване на мехура. Големите камъни се вадят по оперативен път.

В пикочния мехур могат да попаднат погрешно или да бъдат пъхнати съзнателно различни чужди тела: моливи, шноли, тел, тънки свещи, термометри, гумени катетри. Оплакванията са същите както при камъни на пикочния мехур, а лечението е оперативно.


как да.ком

Няма коментари: