сряда, 24 септември 2008 г.

Защо да хапваме ЧЕСЪН?

Чесънът е една от подправките, които са били използвани във всички времена и от всички народи. Например в древна Индия той е бил популярен като отлично общоукрепващо средство. Употребявали го и за защита срещу чревни и други инфекции.

Сега се знае, че чесънът съдържа етерично масло, което убива болестотворните микроби. Един милиграм от основната съставка на това масло, известна като алицин, е равен по противомикробен ефект на 15 оксфордски единици пеницилин. В чесъна има още захари, органични киселини и вещества, които действат против атеросклерозата и повишеното кръвно налягане. Приема се, че с умерена, но редовна консумация на пресен чесън може да се нормализира кръвното налягане при леки форми на хипертония. Тази подправка съдържа в малки количества хормони и ватамини - С, В1 и В2.

Апетитовъзбуждащото й действие е отдавна известно. Препоръчва се още при газове в храносмилателната система и запек. Чесънът унищожава бактериите, които предизвикват гниене в червата. Народната медицина го предлага против острици и други чревни паразити. Част от намиращите се в чесъна лечебни вещества, след като преминат в кръвта, чрез издишания въздух се отделят от белите дробове. По този начин може да се облекчи състоянието при белодробни заболявания, които протичат с усилена секреция от носа и бронхите.


удома.ком

Няма коментари: