събота, 6 септември 2008 г.

Солта: начин на употреба

Солта, без която не можем, непрекъснато е обект на горещи дискусии. В споровете си учените са развенчали много митове за нея, като се започне от определението й като основа на живота и се стигне до другата крайност – „бялата смърт”.

Правилата и нормите за употреба на солта са преразглеждани многократно и според последните данни нормата е 5-6 г дневно, т.е една равна чаена лъжичка. По-голямата част от това количество приемаме заедно с обичайните продукти – месо, хляб, риба и зеленчуци. Някои изследователи, като например американският натуропат Пол Брат смятат, че това е достатъчно и призовават съвсем да се откажем от досоляването на ястията. В същото време други учени убедително доказват, че такава крайност е недопустима. При това и двете страни коментират такава сериозна причина, като риска за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Да се соли или да не се соли?
Солта в нашия организъм (натриев хлорид) участва в поддръжката и регулирането на водния баланс, тя е необходима за нормалната работа на стомашните ферменти, влиза в състава на кръвта и тъканната течност. Натрият осигурява нормалното функциониране на клетките, следователно, при недостиг може да възникнат сериозни проблеми в организма – например, нарушава се провеждането на нервния импулс, намалява се изработката на инсулин. Много е опасна реакцията на бъбреците при недостиг на натрий: те започват активно да изработват веществото ренин, което довежда до спазъм на капилярите и покачване на артериалното налягане, а това е пряка опасност от развитие на инсулт и инфаркт.

Прекомерната употреба на сол също не минава безпроблемно. Най-тежкото последствие от пресоляването е хипертонията. Основният проблем е в това, че натрият има свойството да задържа водата в организма: налягането се покачва, а заедно с него заради излишната вода се покачва и теглото. Наднорменото тегло, от своя страна способства за развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет, повишава риска от формиране на тумори. Където има повишено кръвно налягане – там са и неговите „верни спътници” инфарктът и инсултът. Освен това излишъкът на сол в дневното меню се отразява негативно на зрението, като увеличава риска от развитие на катаракта.
Без сол е невъзможно, прекаляването с нея пък е вредно. Какво да правим?

Да се соли умно
Първо, струва си да се ограничим в хапването на пресолени продукти – чипсове, ядки, сухари и т.н.
Второ, да обърнем внимание на съдържанието на натрий в продуктите. В големи количества го има в полуфабрикатите, консервите и ястията от веригите за бързо хранене. Тъй като именно натрият е причина за появата на хипертония и свързаните с нея усложнения, по-добре е да се избягват такива продукти, още по-вредно е да се досоляват.
Трето, да солим храната си с полезните видове сол, например, черна. Всъщност тя по-скоро е червеникава на цвят – заради съдържанието на желязо в нея. Освен това в черната сол присъстват други необходими за организма микроелементи - сяра, калий, калций, магнезий. Затова пък съдържанието на натрий в нея е понижено, затова тази сол не задържа вода в организма.
Според аюрведа, черната сол съдържа елементите на водата и огъня и това способства за ясна мисъл и нормално храносмилане. В традиционната медицина се прилага като пикочогонно и меко слабително средство.

Малко факти
- Големите находища на нерафинираната природна сол са в Хималаите и в Чили
- Когато арабите сключват тържествен договор, те поставят на масата на преговорите гърне със сол. Участниците в пазарлъка задължително трябва да близнат няколко кристалчета – така договорът се счита за неразрушим.
- В Ирландия на Нова година първият гост трябва задължително да донесе са стопаните малко сол като подарък – това означава богатство.
- По старинен славянски обичай, скъпият гост се посреща с хляб и сол, което означава пожелание за здраве и благополучие.
- В Етиопия късчета каменна сол са служили за парична единица до XIX век.

Видове сол
Морска – добива се от морска вода чрез изпаряване, богата е на микроелементи и минерали.
Йодирана – готварска сол с добавка на калиев йодид. Широкото й разпространение е свързано със състоялата се през 1990 г. в Ню Йорк Световна среща в интерес на децата, резултат от която е Конвенцията за правата на детето. Една от точките в нея е задължението на възрастните да премахнат болестите, свързани с недостига на йод (увеличението на щитовидната жлеза и хипотиреоза). Употребата на йодираната сол служи за профилактика на дефицита на този микроелемент. Но не трябва да се забравя, че при повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоза) тази сол е противопоказана.
Диетична сол – със занижено съдържание на натриеви иони, които задържат в организма вода. Тази сол е обогатена с полезните за сърдечно-съдовата система магнезий и калий. Препоръчва се при остеохондроза.


хелтх.бг

Няма коментари: