сряда, 17 септември 2008 г.

Диетичната храна води до затлъстяване

Употребата от децата на нискокалорични продукти и напитки води до преяждане, а оттам и до затлъстяване, твърдят канадски изследователи.

Учени от Университета в Албърта (University of Alberta) направили експерименти с мишки. Част от животните били хранени с обичайната храна, а другата – с нискокалорични варианти на същите тези продукти.

Било установено, че малките мишки, които се хранят с нискокалорични продукти, често преяждали. При това към преяджане били склонни както слабите, така и дебелите мишки. В същото време по-възрастните гризачи, на които била давана нискокалорична храна, не затлъстявали.

Възрастните индивиди имат възможност да регулират обема поемани калории като се ориентират по вкусовите усещания. При децата тази способност е недоразвита и те започват да ядат повече за да компенсират ниската калоричност на храната, преполагат учените.

«Получените от нас данни свидетелстват за това, че децата трябва да консумират само здравословна, добре балансирана храна с достатъчно количество калории, а не нискокалорични закуски и др. подобна храна », - съобщи ръководителят на изследването Дейвид Пиърс (David Pierce).


лекар.бг

Няма коментари: