вторник, 30 септември 2008 г.

Симптоми на инсулта

Какво бихте направили ако изведнъж се почувствате замаят и изпитате проблем със зрението?

Повечето хора не предприемат нищо срещу симптомите на инсулта – внезапно замайване или загуба на баланс, зрение на едното или другото око. Все още експертите твърдят, че ранното лечение може да предотврати тежките последствия от инсулта – смърт, нетрудоспособност.

Д-р Virgina J. Howard и екипът й проучили данни от в момента протичащо изследване, включващо голяма група хора (черни и бели) в САЩ над 45 годишна възраст. В края на изследването около 30,000 от тях ще бъдат интервюирани и ще им бъде взета кръвна проба, направена електрокардиограма и други медицински изследвания за да се установи защо при негрите и при хората, живеещи в югоизточната част на САЩ – т.нар. „инсултов колан” или „инсултна зона” – инсултът е много по-често срещан от средната стойност при белите хора и тези от останалите части на САЩ.

80% процента от инсултите се предизвикват от тромб, запушващ кръвоносен съд към мозъка – исхемичен инсулт. Другият вид инсулт, когато се разкъса кръвоносен съд в главния мозък.

За да разберат връзката между инсултите и поведението на хората, учените попитали участниците в изследването дали са имали някакви симптоми за инсулт и дали съответно са потърсили медицинска помощ.

Тези, които са имали симптоми, но не са установили със сигурност, че са имали инсулт или мини-инсулт – повече от 51,4% - не са потърсили медицинска помощ.
Не е известно дали наистина тези хора са преживели инсулт, но нежеланието им да потърсят консултация е тревожно, тъй като приемането на тромборазграждащо лекарство е най-ефективният метод за лечение при положение, че се приеме до 3 часа след изпитване на симптомите.

Има много причини, поради които хората не предприемат мерки – обикновено не разпознават симптомите. Американската Инсулт Асоциация съветва да се следят за следните знаци/симптоми:

• внезапна вкочаненост или отслабване на лицето, ръка или крак, особено в една от частите на тялото.
• внезапно замайване, затруднения с речта
• проблеми със зрението при едно или двете очи
• залитане, загуба на баланс
• внезапно, силно главоболие без ясна причина

Учените предлагат акронима FAST – face, arms, speech, time – сред американците. Идеята на акронима е много по-бърза реакция. Сред проучените при около 88% има ефект. Някои пациенти обаче също обаче не могат да индикират инсулта, тъй като акронимът не съдържа headache – главоболие, споделят учените.


докторбг.ком

Няма коментари: