вторник, 9 септември 2008 г.

Йога за отпускане и релаксация

В напрегнатото ни ежедневие все по-често се оплакваме от стрес, преумора, наднормено тегло, липса на тонус. Йогата е едно от най-добрите решение за гореспоменатите проблеми. Тя предлага упражнения, които са идеални за хората, които нямат време за тренировки. Позите в йогата действат балансиращо на нервната и храносмилателната система, и витализират цялото тяло.Според йога мислите имат голяма мощ. Функционирането на тялото се влияе негативно от лошите мисли. И обратното, положителната нагласа дарява здраве и спокоен дух. Огромните амбиции, гонитбата на успеха, разбиран като издигане в обществената йерархия, поглъщат много енергия. Това води до умора и обезкуражаване, а по-късно до развитие на заболявания.

Главната цел на йогата е осигуряване на спокойствие на ума. Човекът е такъв, какъвто е умът му. В практиката на йогата три четвърти от дейностите се отнасят да ума и само една четвърт до физическото тяло.

С подобряването на паметта и концентрацията ние развиваме способността си да учим, а от това зависи успехът в животът на всеки човек. Дълбокото и бавно дишане подпомага този възстановителен процес.

Според йогата мозъкът и нервната система са едно цяло. Нервната система се състои от 72000 нерви и безброй нервни окончания. Само 62 двойки от тези нерви се смятат за важни, а 14 от тях йогата приема като достойни за изследване.

Йогийските техники концентрация, медитация, физически и дихателни упражнения увеличават количеството на кислорода в организма, доставят хранителни вещества и ускоряват изхвърлянето на отпадните продукти от мозъчните клетки. Физическите упражнения понижават отделянето на кортизол, намаляват депресията, понижават кръвното налягане, помагат за стабилизирането на нивото на кръвната захар, засилват имунната система, ускоряват обмяната на веществата. С други думи, подобряват метаболизма на невроните.

Според йога освен материалните органи на нервната система съществува и енергийна система, която има подобна структура. Тя е аналогична по своята схема и по функциите си на нервната. За разлика от нервната система, енергийната излиза извън пределите на тялото. Аурата, или енергийната обвивка, иначе наречена биополе, обвива човешкото тяло. Съществуването на биополето е доказано от съвременната наука.

В енергийната система са разположени чакрите – енергийните центрове, които са концентрирани вихри от енергия. В тялото има много участъци, където енергията се концентрира, но главните сплитове за разпределяне на енергията по цялата енергийна система са седем чакри. Те работят съвместно и когато са в равновесие и хармония една с друга, цялата система работи добре, тялото и умът са здрави, изпълнени с жизненост и са уравновесени. Седете чакри са разположени по протежението на гръбначният стълб и са свързани с три главни енергийни канала.

Благодарение на релаксацията, медитацията и упражненията използвани от йогата, човек може да се пребори с натрупаната умора, стрес и неприятни емоции. Прилагането на тези упражнения помагат да се пречисти както съзнанието, така и тялото. И да се възстанови хармонията между умът и тялото.


козметиката.ком

Няма коментари: