неделя, 21 септември 2008 г.

Сокотерапия

Лечебният ефект на пресните плодови и зеленчукови сокове трябва да бъде преоткрит. Тяхната консумация гарантира добро здраве и активно дълголетие.

За профилактика и за възстановяване след различни заболявания, храната трябва да съдържа живи органични елементи, на които са богати прясно приготвените сокове. Усвояването им се осъществява за много кратко време (от 10 до 15 минути след приемането им), а както знаем, процесът на храносмилане продължава от 3 до 5 часа.

Плодовите и зеленчуковите сокове съдържат голямо количество захари, витамини, минерали, фитонциди, ензими, багрилни и ароматни вещества, органични киселини, вода, пектини и аминокиселини. Тези вещества са в лесно усвояема форма и количествата им в соковете зависят от вида, сорта и от условията, при които се отглеждат използваните плодове и зеленчуци.

До 95% от съдържанието на прясно приготвените сокове е плодова вода, в която са разтворени всички хранителни и биологично активни вещества. Интензивното им оцветяване е гаранция за тяхната свежест и за доброто количествено съдържание на всички хранителни съставки. При продължително съхранение, използване на химични вещества, загряване или изстудяване настъпва промяна на цвета, а едновременно с това се променя хранителната и биологична стойност на соковете.

Приятният вкус и аромат се определят от етеричните масла, които притежават бактерицидни свойства и подобряват усвояването на хранителните вещества.

При приемане на пресни сокове в нашия организъм попадат вещества, които потискат развитието на бактерии, вируси и гъбички. Тези „растителни антибиотици“, наричани още фитонциди, се намират в големи количества в морковите, луковите растения, чушките, южните плодове, целината, магданоза и др.

От голямо значение за биологичната пълноценност на соковете е съдържанието на пектинови вещества в тях. Плодовите пектини са водопоглъщащи, в резултат на което се образува желеподобна маса. Попаднала в чревния тракт тя има силна абсорбционна способност и допринася за отстраняването от човешкия организъм на гнилостни бактерии и техните токсини. Пектините понижават смилането и усвояването на мазнините, абсорбцията на глюкозата, свързват холестерола внасян с храната и възпрепятстват неговото усвояване, усилват метаболизма на жлъчните киселини в червата и тяхното изхвърляне извън организма. Желеобразуващите свойства на пектина създават усещане за ситост в стомаха. Този ефект се използва при хранителни режими за редукция на телесна маса.

Соковете са източник на енергия. Тя е резултат от бързото усвояване на въглехидратите, съдържащи се в растителните храни. Характерно за плодовите захари е, че те са изградени от прости молекули, които много бързо се всмукват от лигавицата на тънките черва и най-лесно се оползотворяват от организма на човека. Количеството им в прясно приготвените сокове зависи от вида на използваните плодове и зеленчуци и от степента на тяхната зрялост.

Освен бърз енергиен източник, соковете се явяват и като основен доставчик на богат коктейл от витамини и минерални соли. Последните са от особена важност за протичане на нормалния ход на обмяната на веществата.

За постигане на максимален лечебен или профилактичен ефект при провеждане на сокотерапия е необходимо да се спазват няколко основни изисквания:

1. Дневната доза от плодови или зеленчукови сокове е 1 до 2 чаени чаши.
2. Продължителността на приема е 1-2 месеца, като след първия се прави почивка от 10 дни.
3. Соковете могат да се консумират по всяко време на деня, но ефектът им е по-голям при консумация на гладен стомах.
4. Соковете се консумират в прясно състояние, непосредствено след приготвянето им и с температура близка до тази на околната среда.
5. Когато се налага корекция на вкуса на соковете, се препоръчва използване на вода за разреждане или чист пчелен мед за подслаждане. Добавянето към тях на алкохол, пикантни или лютиви подправки води до промяна на качествените им характеристики. Влошава усвояването им и понижава терапевтичните им свойства.

За повишаване на лечебното действие на соковете, могат да се правят коктейлни смеси.
7. Сокът се консумира непосредствено след приготвянето му.
8. При хипертония са подходящи сокове, богати на калий: сок от моркови, целина, магданоз и спанак, сок от моркови и спанак, сок от моркови, цвекло и краставица, сок от ягоди, както и соковете, съдържащи аспаргин (азотно вещество): сок от аспержи, копър и моркови, сок от аспержи, моркови и маруля.
9. При хипотония (ниско кръвно налягане) е добре да се приемат зеленчукови сокове, богати на каротини: сок от моркови, сок от моркови, цвекло и кокосов орех, сок от моркови и спанак, сок от спанак.
10. При остеопороза са подходящи сокове богати на каротини (предимно В-каротин) и на макроелементи – калций и фосфор: сок от моркови, зеле и маруля, сок от моркови, глухарче и маруля, сок от моркови, сок от моркови, маруля и спанак, сок от ябълки, сок от моркови и спанак.
11. При проблеми със стомашно-чревния тракт (гастрит и ентерит) се препоръчват: сок от моркови и спанак, сок от моркови, цвекло и краставица, сок от моркови, сок от ябълки, сок от ананас, сок от ягоди, сок от банани, сок от черница, сок от нар.
12. При язвена болест лечебно въздействие имат соковете богати на витамин U и каротини: сок от моркови, сок от прясно зеле, сок от целина, сок от моркови и прясно зеле, сок от моркови и целина, сок от моркови, прясно зеле и целина, сок от моркови, зеле и маруля и плодови сокове от ябълки и банани.
13. При затлъстяване се препоръчват сокове богати на каротини, витамин U, пектини, дъбилни и минерални вещества: сок от моркови, сок от моркови и спанак, сок от домати, сокове от ябълки, ягоди, череши и грейпфрут.
14. При анемия лечебното действие на соковете се дължи на богатото съдържание на каротин, витамин С, витамини от група В, голямо количество минерални вещества (желязо, калий, калций, магнезий): сок от моркови, целина, магданоз и спанак, сок от моркови и спанак, сок от моркови, червено цвекло и целина (целината може да бъде заменена със сок от кокосов орех, спанак, краставица или маруля), сок от моркови, глухарче и маруля, сок от моркови и копър, сок от моркови, маруля и спанак, сок от моркови, аспержи и маруля.
15. При сърдечни заболявания се препоръчват прясно приготвени плодови и зеленчукови сокове богати на каротини, витамин С и витамини от В група, минерални вещества – калий, магнезий, желязо и пектини. Дневно може да се приемат от 2-3 дози, през равни интервали от време: сок от моркови, целина, магданоз и спанак, сок от моркови и спанак, сок от моркови, червено цвекло, краставища (или маруля), сок от моркови, червено цвекло и кокосов орех. Пресни плодови сокове от ябълки, ягоди, кайсии, ананас, грозде и цитрусови плодове – портокали и мандарини.


розали.ком

Няма коментари: