петък, 12 септември 2008 г.

Виаграта защитава сърцето

Виаграта, известна с ефекта си срещу мъжката импотентност, има защитен ефект и върху сърцето на мишки, засегнати от мускулна дистрофия.

Това сочат разработки на канадски учени, които откриват път за възможно лечение с този медикамент и при хора.

Мускулната дистрофия е генетична болест, която се характеризира с отслабване и прогресивна дегенерация на волевите мускули, които контролират движенията на тялото, но засяга непряко и сърцето.

Авторите на изследването обясняват избора на Виагра с това, че предишни изследвания показват, че сърцата на мишки, засегнати от тази дистрофия не функционират толкова добре като тези на здрави животни и са по-уязвими на разрушаване на клетките, предизвикано от стрес.

Тези по-ранни изследвания дават основания да се мисли, че явлението се дължи на намаленото синтезиране на молекула, наречена cGMP (cyclic guanosine monophosphate).

Използването на Виагра се оказало ефикасно за увеличаване на концентрацията на тази молекула чрез възпрепятстване на нейното разграждане от ензим, наречен phosphodiesterase 5, обяснява д-р Макгил от Монреал, който е съавтор на изследването.

Резултатите показват, че Виаграта има благоприятен ефект и върху другите мускули на мишки, засегнати от мускулна дистрофия.


актуално.ком

Няма коментари: