понеделник, 22 септември 2008 г.

Диета, полезна за сърцето

Имате проблеми със сърцето? Незабавно коригирайте хранителния си режим!

Като за начало ограничете максимално консумацията на мазнини и храни с богато съдържание на холестерин. На наситените мазнини се полагат само 10% от рациона. Избягвайте пърженето. Помнете, че при него на много висока температура в животинска мазнина се образуват токсини.

Препоръчва се дневната доза на холестерина да не надхвърля 300 мг. В 1 яйчен жълтък се съдържа 274 мг холестерин, в 30 г сирене – 30 мг, в 1 супена лъжица краве масло – 12 мг.

Погледнете към Средиземно море. Кухните на Италия, Испания и Гърция са бедни на месо и богати на плодове и зеленчуци. На мазнините в тях се полагат само 25-35% калории.

Лекарите твърдят, че и при мъжете, и при жените в тези страни, сърдечно-съдовите заболявания се срещат далеч по-рядко, отколкото другаде. Обясняват го с факта, че основната мазнина, която се използва там, е зехтинът.

Той съдържа малко наситени мазнини, поради което употребата му не води до образуването на големи количества „лош“ холестерин, задръстващ артериите.

Според учени от Харвардския университет, пиенето на 1 чаша червено вино дневно намалява с 30% риска от инфаркт на миокарда.

Станете фенка на вегетарианската кухня. Много изследователи отбелязват, че вегетарианците доста по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания. При тях нивото на холестерин е ниско, кръвното налягане – стабилно.

Целулозата помага на организма да се освободи от излишния холестерин. Тя се съдържа в по-големи количества в зеленчуците, плодовете, изделията от едрозърнесто брашно – всички продукти, върху които се гради вегетарианската кухня.

Яжте повече чесън. Той не само придава пикантен вкус на храната, но действа благотворно на сърцето, понижава кръвното налягане и не допуска тромбози.

Изследванията са категорични, че добавките от витамини и минерални вещества намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Започнете с препоръчителните дози за употреба на най-важните витамини и минерални вещества (като изключите желязото, освен ако не страдате от анемия).

Взимайте антиоксиданти. Според изследванията витамините С и Е и микроелементът селен защитават сърцето по три различни начина.

Всичките са антиоксиданти – вещества, които помагат на сърцето, неутрализирайки вредните молекули, наречени още свободни радикали.

Антиоксидантите защитават стените на артериите от увреждането, предизвикано от холестериновите плаки и препятстват химическите изменения, предизвикани от „сплавта“ холестерин-липопротеини с ниска плътност. В резултат намалява рискът от запушване на артериите и поява на тромбоза.

Ежедневно взимайте най-много по 100 мг витамин С, 400 МЕ витамин Е и 200 мкг селен. Не забравяйте за витамините от групата В.

Изследванията показват, че витамините В6 и В12 и фолиевата киселина спират химичните изменения, които водят до уплътняването на артериите, т.е. защитават черния дроб и са много полезни за метаболизма на мазнините.

На сърцето са необходими още калий, магнезий и калций. Дефицитът от калий може да предизвика аритмия, магнезият и калцият отпускат артериите, понижават кръвното налягане и регулират сърцебиенето. Недостигът от магнезий може да предизвика спазми в коронарните артерии. Всеки ден взимайте от 250 до 500 мг магнезий и калций.

Полезни са също коензим Q10 и L-карнитин. Изследванията показват, че коензим Q10 – липоподобно вещество, което се съдържа практически във всички клетки, помага за нормализирането на кръвното налягане, укрепва сърдечния мускул и дейността на митралната сърдечна клапа (при жените най-често се среща дефект тъкмо на тази клапа), особено в съчетание с аминокиселината L-карнитин. Всеки ден взимайте по 30-60 мг от всяко от посочените вещества.

Добавете и малко мастни киселини омега-3. Открити в рибеното масло, лененото семе и орехите, тези вещества имат способността да понижават нивото на холестерина, смесен с липопротеините с ниска плътност и препятстват тромбозата. За да увеличите количеството на мастните киселини омега-3, добавяйте в храната си смляно ленено семе. И непременно яжте повече риба. Особено полезни в това отношение са скумрията, херингата и сьомгата.

За нормалната работа на сърцето са необходими още хром (понижава съдържанието на общия холестерин и триглицеридите и повишава нивото му в състава на липопротеините с висока плътност), мед (ниското му съдържание се свързва с повишаване на нивото на холестерина) и цинк (увеличава производството на простагландини – вещества, които намаляват риска от тромбоза).


розали.ком

Няма коментари: