неделя, 21 септември 2008 г.

Мигрената и ниското кръвно

От мигрена страдат много жени и лекарите невинаги могат да им помогнат. Често те не могат да определят истинските причини за това състояние. А това е така, защото всеки специалист разглежда мигрената от своя гледна точка. Такъв е изводът от изследванията, проведени в клиниката на университета в Есен.

Ето какво са показали тези изследвания: в повечето случаи терапевтите намират причината за мигрената в прекалено ниското кръвно налягане и в съответствие с това предписват лекарства.

Гинеколозите виждат причината в хормоналните нарушения и назначават своите лекарства.

Най-често погрешна диагноза поставят ортопедите: 85 на сто от тях смятат, че главоболието се предизвиква от гръбначния стълб и предписват болезнени лечебни процедури.

Офталмологът вижда злото в неправилното пречупване на светлината в ретината на окото.

Психиатрите диагностицират психосоматични болести или скрита депресия.

60 на сто от оториноларинголозите ще поставят диагноза “мигрена”.

Професорът по неврология в клиниката на Есенския университет, д-р Ханс Кристоф Динер, пише: “Ако изпратите пациента при десет различни лекари в десет различни области, напълно възможно е той да се върне с 15 различни диагнози”.

Но какво все пак се прави в случай на мигрена? Нищо сложно: редовен хубав сън и избягване на стреса.

Въпросът има ли полза от мигрената може да изглежда абсурден, но не бързайте с изводите. Австралийският учен Ланк заявява: “Мигрената е нервно-съдова реакция на организма, която може да се интерпретира като извънредно чувствителен механизъм, защитаващ нашия мозък от прекалено резките изменения на вътрешните и външните дразнители”.

Но това не е всичко. Мигрена се появява и тогава, когато организмът има нужда от почивка. Установено е, че болката сякаш компенсира чувствата, които човек не е в състояние или не иска да демонстрира по различни причини: семейни, професионални, приятелски и др.

В мигрената намират изход най-силните емоционални преживявания.

Мигрената, принуждавайки ни да страдаме, ни носи и полза, като предпазва организма от излишното напрежение.

лекар.бг

Няма коментари: