неделя, 14 септември 2008 г.

Защо напълняваме?

Затлъстяването е един от най-важните медико-социални проблеми на съвремието. Много научни изследвания за съжаление доказват връзката между степента на наднорменото тегло и продължителността на живот. Важността на проблема произтича от това, че пълнотата е терен, върху който се развиват различни ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, като хипертония, диабет, подагра, хормонални нарушения и т.н.

Затлъстяването се наблюдава масово и при подрастващите. При 90% от пълните хора, напълняването е резултат от прекомерно хранене или от недостатъчно изразходване на приетите калории, т.е поради обездвижване. Много често генетично обременените дебели млади хора се "оправдават" с наследствената си пълнота. Тя наистина е важен фактор, но се проявява само в тези семейства, където преяждането е системно, т.е родителите пренасят своите хранителни навици и върху децата си.

Доказано е, че при хората с наднормено тегло, мастните клетки са 3 пъти повече, отколкото при тези с нормално тегло. Освен това тези клетки се изпълват в много по-голяма степен с масти. Когато с годините вече е на лице един огромен брой мастни клетки, сформиран постепенно още от детството, той остава за цял живот. Отслабването води само до намаляване на количеството масти в тези патологични вече клетки. Имено поради този факт, премахването на излишните килограми изисква от затлъстелия особено усилие и упоритост, а задържането им на по-ниско ниво е значително по-трудно. Ето защо още от детска възраст трябва да се внимава за склонността към "невинно" напълняване.

Обикновено между 20 и 30 годишна възраст обмяната на веществата достига своя максимум. С напредване на възрастта, тя постепенно се забавя успоредно с намаляване на физическата активност. Мускулите усвояват все по-малко глюкоза и като следствие от това, излишните калории от храната се превръщат в мазнини, а това естествено увеличава теглото. При обездвижен начин на живот, същите тази мускули изгарят едва около 25% от внесената с храната енергия, което води до натрупване на излишъци от нея под формата на масти в определени депа /около ханша, краката, корема и т.н./. Пренатрупването на тези депа променя теглото. Затова когато вносът на калории с храната превишава разхода им, излишните хранителни вещества довеждат до последващо повишаване на теглото.

В зависимост от степента на физическата натовареност, а съответно и на необходимостта от калории професиите най-общо могат да се разделят на 5 основни групи.

o Първа степен - 500 ккал. От такова количество енергия се нуждаят най-вече хората с т.н. седящи професии, както и тези, занимаващи се с умствен труд - лекари, инженери, компютърни специалисти, администратори и др. Именно сред хората с такива професии броят на затлъстелите е най-голям.

o Втора степен - 1000 ккал. От такава енергия имат нужда хората, занимаващи се с лек физически труд - продавачи, механици, лаборанти и т.н.

o Трета степен - 1500 ккал. От такава енергия се нуждаят хората, работещи умерено тежка физическа работа.

o Четвърта и пета степен - 2000-2500 и повече ккал. Те съответстват на тежка физическа работа, с каквато се занимават миньори, професионални спортисти, строителни работници и др. Точно тези хора изключително рядко страдат от наднормено тегло и от затлъстяване, докато упражняват активно професията си. При тях обаче проблеми от подобно естество често се появяват след преустановяване на активна трудова /спортна/ дейност или след преминаване на по-лека работа, но запазване на предишните хранителни навици.

Както става ясно основните оръжия в борбата с килограмите са балансираното рационално хранене и двигателната активност. Съвременната медицина ни предоставя още едно средство в тази насока - хранителните добавки, ускоряващи топенето на излишните мазнини.

Имайки предвид основните принципи при лечение на наднормено тегло, "Вита Херб" предлага в аптечната мрежа своята нова разработка "Липоредукт Плюс".

"Липоредукт Плюс" е изцяло натурален продукт, съчетание от билкови екстракти и ябълков оцет, стимулиращ бързото, трайно и здравословно намаляване на телесното тегло. Стандартизираният билков екстракт спомага за регулиране на цялостната обмяна на веществата в организма, като в това число подобрява и мастния профил /холестерол и триглицериди/. От своя страна ябълковият оцет засилва изгарянето на натрупаните в тялото мазнини, а също регулира и апетита.

Употребата на "Липоредукт Плюс" води до очистване на организма от отпадните продукти на обмяната на веществата, трайно намаляване на телесното тегло и придобиване на красива и желана фигура.


витахерб.бг

Няма коментари: