вторник, 9 септември 2008 г.

Жертва на фалшив глад

Чувстваш ли се вечно гладна? Мислиш ли постоянно как да хапнеш нещо? А стомахът ти къркори ли? Видя ли някъде реклама на храна или нещо друго апетитно?

Ако само на третият въпрос имаш отговор "не", то значи страдаш от най-новият феномен, наричан, от лекарите - синдром на лъжливият апетит. Това е така нареченият псевдо глад, които те кара да се тъпчеш, без да знаеш дали си гладна или не. Важно е да се научиш да контролираш глада си, и да откриеш какво възбужда апетита ти. Ако навсякъде около теб има реклами с апетитни визии. Дори и да не си гладна само при мисълта за тази апетитна храна, те кара да огладняваш, и да преглъщаш на сухо. Най-лесният начин е да си замислиш преди да посегнеш към лакомството. Ако си уверена, че нямаш нужда от това лакомство, ще можеш да устоиш. Истината е, че гладът не е нищо друго освен понижаване на количествата кръвна захар. След като се нахраниш нивата на кръвната захар и инсулинът се вдигат. И затова когато хапнеш нещо сладко, нивото на кръвната захар се покачва рязко, а после спада и ти отново се чувстваш гладна.

Един съвет опитай се да намалиш сладките неща, така няма да си гладна през цялото време. Колкото повече сладки неща ядеш, толкова повече тялото ти се опитва да си навакса с високите нива на кръвната захар.

Когато не си си доспала, тялото ти изпитва енергиен дефицит. Ти започваш да си мислиш, че си гладна, защото поради недоспиването се спъват някои процеси в мозъка, които са свързани с храненето, затова има и по-голяма вероятност да не различиш истинският от фалшивият глад. Хубаво е да започнеш денят си с храна, която ти дава дълготрайна енергия, която ще те държи сита през целият ден- например: ядки, омлет, мюсли....

Храната е един вид емоция, която ни помага да се спасим от неприятни моменти. Когато ни е скучно, или мъчно, когато ни е тъпо, или не знаем какво да правим, ние ядем. Но не бъркайте това с глад. Храната понякога бива свързвана с приятен спомен, който ни кара да се чувстваме по-добре. Затова стресът ни кара да посягаме към нея, когато искаме да се разведрим или просто да забравим някоя неприятна случка. Хубаво е да проумеем, че това което изпитваме не е глад. Трябва да променим начинът, по които реагираме на проблемите си. Щом се усетиш, че посягаш към шкафчето, което криеш шоколада си, по-добре се махни от там за няколко минути, разсей вниманието си от него и го насочи към нещо друго.


козметиката.ком

Няма коментари: