понеделник, 8 септември 2008 г.

Витамините - генератори на енергия

Витамините, за които всички знаем колко е важно да приемаме, спомагат регулирането на метаболизма. За съжаление, количеството витамини, което приемаме е минимално и е необходимо да обръщаме специално внимание на нуждите на нашия организъм и да се стараем да му набавяме всичко, от което се нуждае. Недостигът дори на един единствен витамин може да доведе до сериозни последици за организма.

Витамините, при огромното им значение за нормалното функциониране на целия организъм, не могат да бъдат произведени от самия него (с малки изключения). Необходими са за растежа, жизнеността и цялото физическо състояние и се съдържат във всички натурални храни, но в твърде минимални количества.

Витамин А
Завършен витамин А (ретинол), наличен само в хранителни вещества от животински произход и провитамин А (каротин), който се доставя от хранителни вещества, както от растителен, така и от животински произход. Бета-каротинът е предпочитаната форма на витамина, тъй като е лишен от потенциалната токсичност, характерна за витамин А.
Стимулира правилното функциониране на имунната система. Скъсява времетраенето на болестните състояния. Поддържа външните пластове на тъканни органи. Допринася за отстраняване на петна, характерни за старостта. Подпомага растежа, както и доброто състояние на костите, кожата, косата, зъбите, венците. Съдейства за премахване на акне и повърхностни бръчки.
Основни източници на витамин А са - рибено масло, черен дроб, моркови, тъмнозелени и жълти зеленчуци, яйца, мляко, млечни продукти, маргарин и жълти плодове.

Витамин В1 (Тиамин)
Това е водоразтворим витамин. Също като при всички останали витамини от групата В-комплекс, евентуалният излишък се отделя и не се складира в организма. Налага се ежедневно набавяне на В1. Измерва се в милиграми (мг).
Витамин В1 подпомага растежа. Улеснява смилането и асимилацията, особено на въглехидратите. Поддържа нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето. Подобрява умственото състояние.
Най-разпространен е в бирената мая, оризовите люспи (арпа), житните зърна, пълноценната пшеница (с триците), овесената каша, фъстъците, екологичните меса (без пестициди и химикали), крехкото свинско (без тлъстина), повечето зеленчуци, трици, мляко.

Витамин В2 (Рибофлабин)
Водноразтворим и лесноабсорбираем. Осигурява здрава кожа, нокти и коси. Действа ползотворно на зрението и облекчава умората на очите.
Основни източници - мляко, черен дроб, бъбреци, мая, сирене, листни зелени зеленчуци, риба, яйца.
Ако храната ви включва малко червено месо или млечни продукти, трябва да увеличите поеманите количества.

Витамин В5 (Пантенол)
Подпомага клетъчното изграждане, нормалния растеж и развитието на централната нервна система.
Основни източници: месо, пълноценни зърнени храни, пшеничен зародиш, трици, бъбреци, черен дроб, сърце, зелени зеленчуци, бирена мая, ядки (орехи, лешници, бадеми и др.), пиле, сурова меласа.

Витамин В6 (Пиридоксин)
Водноразтворим. Отделя се в рамките на 8 часа след поемане и подобно на останалите В-витамини изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки. На практика В6 представлява група от вещества - пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин, които са тясно свързани помежду си и действат комбинирано. Измерва се в милиграми (мг). Потребността от него се увеличава при консумиране на богати на протеини храни. Наличността му е необходима за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Подпомага правилния синтез на нуклеинова киселина като противодействие на стареенето.
Основни източници - бирената мая, пшеничните трици, пшеничен зародиш, черен дроб, бъбреци, соя, пъпеш, зеле, меласа, ориз, яйца, овес, фъстъци, орехи.

Витамин В12 (Кобалтамин)
Разтворим във вода и ефикасен в много ниски дози. Известен е още като "червен витамин". Измерва се в микрограмове (мкг). Това е единственият витамин, съдържащ основни минерални елементи. Трудно се асимилира през стомаха. Налага се комбиниране с калций по време на абсорбиране, за да може организмът да извлече полза.
Основни източници - черен дроб, говеждо и свинско месо, яйца, мляко, сирене, бъбреци.

Витамин В13 (Оротова киселина)
Предотвратява развитието на някои чернодробни заболявания, както и преждевременното остаряване. Помага при лечение на множествена склероза.
Основни източници - кореноплодни зеленчуци, суроватка.

Витамин С (Аскобвинова киселина)
Водноразтворим. Играе основна роля при образуването на колаген, който е съществен за растежа и възстановяването на тъканните клетки в тялото, венците, кръвоносните съдове, костите и зъбите. Измерва се в милиграми (мг). Изчерпва се по-бързо в условията на стрес.
Основни източници - цитрусови плодове, ягоди, малини, боровинки, шипки, домати, карфиол, картофи, чушки, зелени и листни зеленчуци.

Витамин D
Набавяме го от слънчевата светлина или от храната. Ултравиолетовите лъчи оказват въздействие върху мазнините на кожата, произвеждащи този витамин, който след това се поема в тялото.
Основни източници - рибено масло, сардина, херинга, сьомга, риба тон, мляко и млечни продукти.

Витамитн Е (Токоферол)
Мастноразтворим, складиран в черния дроб, мастните тъкани, сърцето, мускулите, тестисите, матката, надбъбречната и хипофизната жлеза.
Допринася да изглеждате по-млади, като забавя остаряването на клетките, дължащо се на окисление. Доставя кислород на тялото, с което подобрява издръжливостта. Предпазва белите дробове от замърсената атмосфера. Облекчава състоянието на умора. Ускорява зарастването на рани от изгаряния.
Основни източници - пшеничен зародиш, соя, растителни масла, ядки (лешници, бадеми и др.), брюкселско зеле, зелени листни зеленчуци, спанак, обогатено брашно, пшеница, пълноценни зърнени храни и яйца.

Витамин F
Разтворим в мазнини, състоящ се от ненаситени мастни киселини, получавани от храната. Измерва се в милиграми (мг). Консумирането на повече въглехидрати увеличава нуждата от витамин F. Поддържа доброто състояние на кожата и косата. Обезпечава защита срещу вредното действие на рентгеновите лъчи. Спомага за растежа и добрата физическа форма чрез повишаване активността на лимфните жлези. Води до намаление на телесното тегло чрез изгаряне на наситените мазнини.
Основни източници - ленено, слънчогледово, шафраново и фъстъчено масло, фъстъци, слънчогледово семе, ядки, бадеми, авокадо.

Фолиевата киселина
Грижи се за добрия вид на кожата. Може да забави посивяването на косата, когато се прилага комбинирано с пантотенова и парааминобензоена киселина.
Основни източници - тъмнозелени листни зеленчуци, моркови, мая, черен дроб, жълтък, пъпеш, кайсии, тиква, авокадо, боб, пълнозърнесто и тъмно ръжено брашно.

Ниацин
Допринася за здравия вид на кожата.
Основни източници - черен дроб, крехко месо, пълнозърнести житни продукти, бирена мая, бъбреци, пшеничен зародиш, риба, яйца, печени фъстъци, бяло птиче месо, авокадо, смокини, фурми, сушени сливи.

Инозитол
Допринася за снижаването на холестерола. Поддържа косата здрава и предпазва от косопад. Помага за предотвратяване на екзема, както и за преразпределение на мазнините в тялото. Има успокояващо действие.
Основни източници - черен дроб, бирена мая, зрял фасул, говежди мозък и сърце, пъпеш, грейпфрут, стафиди, пшеничен зародиш, фъстъци, зеле, нерафинирана меласа.


козметиката.ком

Няма коментари: