неделя, 7 септември 2008 г.

Митове за сърцето

ОПАСНО Е ДА СЕ ПРАВИ СЕКС СЛЕД ПРЕКАРАН ИНФАРКТ

Истината: много е малка вероятността интимните отношения да доведат до инфаркт. Лекарите обикновено препоръчват на прекаралите сърдечен удар да възобновят сексуалния си живот един месец след овладяване на болестта. Не се притеснявайте да говорите с лекуващия лекар за тези неща.
Всички сме чували за “сладката смърт” по време на секс. Тя обаче настъпва не заради самия секс, а поради тромбоемболия - съсирек кръв поради “напъване” се откъсва и запушва белодробната или коронарната артерия.
Затова сърдечноболните хора не трябва да се отказват от секса, а редовно да изследват кръвта си за нивото на нейното съсирване. Тогава няма да се стига до такъв печален край.

ВНИМАНИЕ!

Парижки медици обосновали връзката между любовта и кардиологията. Те провели изследване сред 15 хиляди мъже и жени, от което станало ясно, че 65 на сто от сърдечноболните са недоволни от своя сексуален живот - или поне са изпитвали такова чувство доста дълго време.
Така че бъдете внимателни към своите любими. Ако сексът не носи радост, това може да разбие сърцето на любимия и в прекия, и в преносния смисъл на тази дума.


ФИЗИЧЕСКИТЕ НАТОВАРВАНИЯ СА ВРЕДНИ ЗА СЪРДЕЧНОБОЛНИТЕ

Истината: неведнъж сме изтъквали, че физическите натоварвания понижават риска от възникване на сърдечносъдови заболявания и, което е много важно, от повторни инфаркти. Физическите упражнения помагат сърцето да се насити с кислород. Те поддържат в тонус малките кръвоносни съдове - капилярите.
Докато заседналият начин на живот, точно обратното, е един от рисковите фактори за сърдечни нарушения. Миокардът, както и всеки мускул, без тренировки ще залинее, ще отслабне, ще се понижи темпът на изтласкване на кръв. А всичко това означава само едно - сърдечна недостатъчност. Освен всичко това, ако сърдечноболният човек бъде отстранен от активния начин на живот, той ще започне да се страхува много повече. Непрекъснато ще очаква следващия пристъп и т.н. Ако се забранят на човека всякакви физически натоварвания, при него рано или късно ще се формира така нареченият “болничен синдром”. А за един мъж в разцвета на силите му това е просто ужасно.

ПРИСТЪПЪТ НЕВИНАГИ ЗАПОЧВА С БОЛКА В ГЪРДИТЕ

Истината: класическите симптоми на инфаркта са следните:
силна, стягаща болка в гърдите - продължава повече от 15 минути;
нарастващо задъхване;
посиняване на устните;
студена пот и ужасяващ страх от смъртта - това се обяснява с общия кислороден глад.
Но! Кардиолозите казват, че сега все по-често се сблъскват с нетипичните прояви на сърдечния пристъп. Гастрологичната форма на инфаркт се проявява с внезапна остра болка - най-често от лявата страна, и с подуване на корема. Така че ако нямате стомашни проблеми, в такава ситуация не си правете промивка на стомаха. Отначало трябва да ви прегледат дали това не е проблем със сърцето. Понякога единствената проява може да бъде болка в лявата ръка, лявото рамо, челюстта, болка в зъбите от лявата страна.
Ако такава болка започне след емоционално или голямо физическо натоварване и ако нямате логично обяснение за нея, то тогава вие сте в рисковата група и трябва да вземете мерки.


блитц.бг

Няма коментари: